Sverige nästa - premiär för hajpade inredningssajten Houzz

Houzz
Sverige nästa - premiär för hajpade inredningssajten Houzz

Foto: Kollage Pressbilder Houzz.com

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

På bara några år har Houzz.com blivit en av världens största inredningssajter med tre miljoner inredningsarkitekter och hantverkare knutna till plattformen. Nu kliver det amerikanska bolaget in på den svenska marknaden.

Amerikanska inredningssajten Houzz har gjort succé över hela världen. Sajten är en social plattform med inredningsartiklar, inspirationsbilder och webbshop. Samtidigt förmedlar sajten kontakten mellan inredare och hantverkare och de som vill bygga om sitt hus.

I dag finns över 3 miljoner inredningsexperter och hantverkare tillgängliga via plattformen.

Den amerikanska versionen av sajten används i dagsläget av kunder i 197 länder. Sedan 2014 har bolaget satsat på att öppna lokala versioner av sajten och nu i september har turen kommit till Sverige. Den 10 september går houzz.se live.

Den som ska leda Sverige-satsningen är Marcus Hartwall som tidigare jobbat med flera sajter och bland annat grundat och drivit företaget Glossybox. Vi har sökt Marcus Hartwall för en kommentar men inte lyckats nå honom och en av företagsrepresentanter hälsar att man i dagsläget inte vill uttala sig om Sverige-lanseringen. 

Utlandssatsningen finansieras bland annat med hjälp av externt kapital. I oktober stängde Houzz sin D-runda där de tog in 165 miljoner dollar. Sammanlagt har bolaget tagit in 214 miljoner dollar i riskkapital.

Förutom riskkapitalet drar företaget även in pengar genom annonser, premiummedlemskap för de inredningsarkitekter som får kunder via sajten och webbshopen där de säljer varor som visas via inspirationsbilderna.

Idén till sajten kom när Adi Tatarko och hennes man Alon Cohen skulle renovera sitt eget hem och hade svårt att bestämma sig både för hur det skulle se ut och vem de skulle anlita. De tröttnade snabbt på att riva ut bilder ur inredningstidningar och fråga kompisar om duktiga hantverkare.

Med sajtens snart 30 miljoner unika besökare varje månad verkar de inte ha varit ensamma.

Hussajter på nätet verkar vara hett med Hemnet som ett lysande exempel. När det gäller inredning kommer sidor som Styleroom och Byggahus nu att få konkurrens av Houzz. Det kommer även inredningsmagasinens hemsidor. På senare tid har Houzz lagt mycket krut på redaktionella bitar som artiklar och videoklipp från Houzztv.

Läs mer

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Glossybox-grundaren startar om - ska göra Houzz hett i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER