Sågade ledningen – nu väljer tungviktaren att storsälja H&M

H&M
Sågade ledningen – nu väljer tungviktaren att storsälja H&M

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Fondförvaltaren Henrik Didner kritiserade H&M och sa att de behövde en ny ledning. Nu har hans fondbolag Didner & Gerge sålt nästan en tredjedel av sitt ägande i klädjätten.

Totalt har 5,2 miljoner aktier, motsvarande 0,3 procent av kapitalet i H&M, sålts av under december.

Enligt ägartjänsten Holdings gjordes försäljningarna till en volymviktad genomsnittskurs på 180 kronor och baserat på den är aktieposten värd 936 miljoner kronor, skriver Dagens Industri. 

Efter försäljningen äger Didner & Gerge 0,7 procent av aktierna i H&M. Det innebär också att man faller ned till en fjortonde plats på listan över största ägare i bolaget.

Försäljningen kommer efter att Didner & Gerge under de senaste två åren köpt på sig H&M-aktier under nedgången. Vid slutet av 2015 låg ägandet på 0,63 procent, och vid slutet av 2016 på 0,82 procent. Innan decemberförsäljningen satt fonden på totalt 1,02 procent av kapitalet i H&M.

Aktiedumpningen i H&M kommer efter att Henrik Didner i en Di-intervju i december framfört kritik mot bolaget. Då sade han att en ny ledning vore behövlig och att en del uttalanden tydde på att bolaget hade en ”något bristande probleminsikt”.

H&M-aktien stängde på 160,80 kronor under onsdagen. Det är en nivå som inte setts sedan mars 2009.

Läs mer

Nya dokument avslöjar – H&M ökar makten när förlusterna växer i Sellpy

Familjen Persson har köpt H&M-aktier för 342 miljoner kronor

H&M-ägda Sellpy lanserar i Tyskland

Läs fler artiklar
LÄS MER