Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott

Hexagon
Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Towe Boström

Reporter

Hexagons vd Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott.

I kväll kom domen mot Hexagons vd Ola Rollén som åtalats misstänkt för insiderhandel. 

I domen som offentlighetgjorts av Oslo Tingsrätt framgår det att Ola Rollén frias från misstankarna. 

Bakgrunden till åtalet är misstanken om att Ola Rollén gjort sig skyldig till insiderbrott i samband med ett aktieköp i Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics under 2015. 

Ola Rollén har själv förklarat sig icke skyldig till att ha handlat på insiderinformation i det norska biometribolaget Next Biometrics.

Ola Rollén uttalar sig själv i ett pressmeddelande från Hexagon. Där säger han att han känner sig lättad av den friande domen som visar att han inte gjort något fel.

"Jag känner stor tacksamhet för allt stöd jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid. Jag är glad för att få arbeta för ett bolag som kan hantera motgångar med sådan värdighet. Jag är hängiven att fortsätta som vd för Hexagon så länge jag har styrelsens och aktieägarnas stöd,” säger Ola Rollén. 

I beslutet skriver rätten att det är sannolikt att Rollén inte hade insiderinformation och därför ska frias. 

Hexagons styrelseordförande Gun Nilsson uttalar sig efter domen; 

“Vi agerade på grundval av grundläggande principer när vi hanterade denna svåra situation – man är oskyldig intill dess att motsatsen bevisats. I efterhand har detta bevisligen visat sig vara den rätta strategin för både Hexagon och aktieägarna, säger Gun Nilsson. 

Advokaten Christan B. Hjort säger vidare att man förväntat sig en friande dom från början, samt att man är nöjda med att anklagelserna nu avvisats av tingsrätten. Har riktar dock en känga till de norska instanserna.  

"Dock är det en stor besvikelse att en korrekt utvärdering av fallet inte gjordes av de relevanta norska myndigheterna i ett tidigare skede", säger Christan B. Hjort. 

Här kan ni läsa mer om bakgrunden till åtalet. 

Rättegången hölls i november, då åklagaren  yrkade på fängelse i ett och ett halvt år. 

Domen kan överklagas i två veckor. 

"Åklagarmyndigheten ska nu gå igenom domen och utvärdera om vi ska överklaga den", säger åklagaren Marianne Bender vid den norska ekobrottsmyndigheten

Läs fler artiklar
LÄS MER