Twitter fortsätter att rasa – en medveten strategi från ägarna?

Twitter fortsätter att rasa – en medveten strategi från ägarna?

TT/AP Photo/Mark Lennihan, File

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den sociala medieplattformen Twitters aktiekurs fortsätter att dyka. Nu kan en försäljning av bolaget bli aktuell, menar flera analytiker.

Kurvorna fortsätter att peka nedåt för Twitters aktiekurs. Efter förra veckans kvartalsrapport, som blev en stor besvikelse på marknaden, bland annat på grund av tjänstens låga tillväxttakt sett till användare, har bolagets aktie nu nått sin lägsta nivå sedan bolaget börsnoterades 2013. 

Aktien föll under gårdagen med 5.6 procent och köps numera för 29,27 dollar.

Att aktien tappar i värde innebär naturligtvis att även marknadsvärdet på bolaget Twitter som helhet sjunkit kraftigt. De senaste månadernas aktieras innebär att Twitter numera har ett marknadsvärde på mindre än 20 miljarder dollar – vilket i sin tur skulle kunna göra bolaget till en uppköpskandidat för en jätte så som Google.

Det menar åtminstone analytikern Ted Hollifield.

”Ibland kan en dip i ett bolags aktiekurs trigga igång mer djupgående diskussioner kring uppköp”, säger Ted Holliefield på investmentbolaget Alston & Bird LLP till Bloomberg.

”Om du tittar på en lista över techbolag med stora pengahögar, många av dessa bolag skulle göra klokt i att åtminstone ha något form av samarbete med Twitter.”

I samband med förra veckans kvartalsrapport, som sett till intäkterna inledningsvis fick marknaden att jubla, passade bolagets grundare och tillförordnade vd Jack Dorsey även på att berätta, på ett ovanligt transparent sätt, om Twitters problem sett till användartillväxt.

Kommentarer som i sin tur fick aktien att tappa kraftigt i värde.

”Deras kommentarer kan ha dämpat aktien av en anledning, ifall deras strategi är att bli uppköpta”, säger Jeff Sica, som är chef på Sica Wealth Management.

Jeff Sica förklarar att han råder sina klienter att hålla hårt i Twitter-aktierna.

”Jag tror att det kommer att bli ett uppköp.”

Trots att marknadsvärdet på Twitter har minskat är det däremot ingen liten affär det potentiellt handlar om. För bolag som Google eller Facebook skulle ett köp av den sociala medieplattformen med största sannolikhet bli deras dyraste affär i historien.

Enligt Josef Shuster, vars investmentfirma Ipox Shuster sitter på innehav i Twitter, måste aktien dock falla ytterligare för att ett uppköp verkligen ska bli aktuellt. Han nämner siffran 17 dollar per aktie, vilket kan jämföras med dagens redan låga siffra på 29,27.

”Den nivån skulle kunna attrahera intresse. Google är den mest rimliga uppköpskandidaten.”

Google har sedan tidigare inlett ett samarbete med Twitter. Tweets kan numera synas i samband med sökresultat.

Läs fler artiklar
LÄS MER