Sök

Olle Aronsson: Nästa steg kan bli att MTG också hamnar i nya Tele2

KinnevikTele2Tele2 slås ihop med Com Hem

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Sammanslagningen av Tele2 och Com Hem är logisk i en värld med prispress på bredband. Nästan lika logiskt vore att det nya storföretaget köpte upp tv-jätten MTG.

Är internetuppkoppling som vatten i kranen? Eller är bredbandsleverantörer smarta teknikbolag som levererar video-tjänster till kunderna?

Företagen själva hoppas förstås på det sistnämnda. Därför är det mest spännande med sammanslagningen av Tele2 och Com Hem inte den affären i sig – utan den affär som kan komma härnäst.

Med köpet av Com Hem ger sig Tele2 nämligen på allvar in på marknaden för tv-innehåll.

Och Tele2:s huvudägare Kinnevik sitter redan på stora tv-tillgångar, i form av MTG:s tjänster för rörlig bild (Viasat, Viaplay med mera).

Ett rimligt scenario är att Kinneviks långsiktiga plan ser ut ungefär såhär:

  • Låt först Com Hem och Tele2-bolagen lära sig att jobba ihop efter fusionen. Försöka skapa en bättre tjänst genom att kunderna har både mobilt och fast internet från samma leverantör.
     
  • Nästa steg blir att låta “Nya Tele2” köpa upp hela eller delar av mediebolaget MTG, för att stärka tv-utbudet (som Com Hem redan har) med Viasats utbud, exempelvis fotboll och e-sport.
     
  • En alternativ lösning är att låta den nya bredbandsjätten köpa “gammel-tv-delarna” av MTG medan “startup-delarna” av MTG med e-sport och datorspel får leva vidare i ett nytt företag som då kan värderas högre på börsen på grund av sin tillväxtpotential.


Mitt förhandstips ovan grundar sig i den just nu dominerande teorin på marknaden: Att internetoperatörer måste slå sig ihop med mediebolag för att få bra vinster på sikt.

Tanken är att den som kontrollerar kundernas tillgång till internet också kan styra vilka videotjänster du tittar på.

Om du till exempel vill kolla på Netflix, men har Com Hem som internetoperatör där hemma, så skulle Com Hem kunna ta betalt av Netflix för att släppa igenom deras innehåll med bra kvalitet.

Detta samtidigt som Com Hems (eller Tele2:s, numera) eget innehåll släpps fram utan extra kostnad. Samma drivkrafter finns bakom USA:s mest uppsnackade storaffär senaste tiden, där AT&T vill köpa Time Warner.

Om det här ska vara möjligt eller inte är en stor debatt, vilket Breakits krönikör Emanuel Karlsten har skrivit om bland annat här.

Kritikerna menar att ett fritt och öppet internet hotas – och att lagstiftarna måste värna den så kallade nätneutraliten, som innebär att all internettrafik ska behandlas lika.

Läs mer