Kodak rusar på börsen – planerar egna kryptovalutan Kodak Coin

Blockchain Kodak Coin
Kodak rusar på börsen – planerar egna kryptovalutan Kodak Coin

Kodak tillkännagav idag planerna på en egen kryptovaluta kallad "Kodak Coin". Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Nej, det är inte ett skämt. Kodak – jepp det gamla fotobolaget – lanserar en egen kryptovaluta.

Om någon för ett år sedan skulle påstått att jag skulle få skriva en artikel om att Kodak lanserar en egen krypotovaluta kallad Kodak Coin skulle jag nog kallat vederbörande för galen.

Men nu är den dagen faktiskt här.

Tidigare under tisdagen gick Kodak ut med följande information:

• Bolaget ska, tillsammans med Wenn Digital, lansera en rättighetsplattform för bilder baserad på blockchain-teknik (infrastrukturen bakom Bitcoin). Tanken är att alla, både amatörer och proffs, ska kunna sälja sina bilder.

• De ska också lansera kryptobvalutan Kodak Coin. Den beskrivs som en ”fotocentrerad kryptovaluta” som ska hjälpa fotografer och byråer att ta kontroll över sina bildrättigheter. Kodak Coin ska av allt att döma vara valutan på rättighetsplattformen.

• För att sjösätta kryptovalutan görs en så kallad ICO, som öppnas den 31 januari för investerare i USA, Kanada och andra utvalda länder.

I en börsnotering (IPO) erbjuds allmänheten att teckna aktier i företag. I en ICO handlar det istället om att investerare lockas att köpa ett antal ”tokens”, eller enheter, av en digital tillgång baserad på kryptovaluta.

Film- och kameratillverkaren Kodak är för många synonymt med ett bolag som blev totalt överkört när marknaden förändrades, likt den svenska skrivmaskinstillverkaren Facit. Bolaget var nära konkurs 2012, men sålde stora delar av verksamheten och återföddes som ett "teknologibolag fokuserat på bilder".

Så hur reagerar marknaden på Kodak Coin och bolagets ICO?

När nyheten kablades ut steg Eastman Kodak Companys aktie med omkring 45 procent. Vid 20:30 tiden på tisdagskvällen hade aktiens värde nästan fördubblats. När New York-börsen stängde på tisdagen var Kodak upp 117,6 procent – och mer lär det bli.

Välkommen till kryptofeberns 2018.

 Källa: Google Finance.

Läs fler artiklar
LÄS MER