Sök

Jay Z ryktas vilja överge Tidal – har pengarna på kontot tagit slut?

Tidal

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Tidal har knappast blivit någon succé. Nu ryktas Jay Z vara på väg att överge sin musiktjänst.

Tidal betyder tidvatten – men något tidvatten har knappast lyft den Jay Z-ägda musiktjänsten. Om något så är det en syndaflod som nu forsar i bolagets riktning.

Sedan vi på Breakit avslöjat att Tidal fått uppbackning av ett gäng stjärnartister har det blivit många rubriker som kretsat kring musiktjänsten. Ett par vd-typer har fått säga adjö till sina höga positioner, de anställda i Stockholm och Oslo har fått säga adjö till sina jobb och ägarbolaget Project Panther Bidco har med tiden tappat det lilla, lilla momentum bolaget inledningsvis hade.

Idag ligger Tidal på plats nummer 1447 sett till de mest nedladdade apparna i USA till Iphone. Som jämförelse ligger Spotify på plats 12.

Nu ryktas dock Tidal vara på väg mot sitt kanske tyngsta bakslag hittills. Enligt uppgifter till musikindustrisajten Hits Daily Double uppges Jay Z vilja göra sig av med sitt stora tech- och passionsprojekt. Orsaken ska enligt sajten vara att Tidal bland annat har problem med att betala licensavgifterena till rättighetsinnehavarna.

Ingen rolig situation för ett bolag som stoltserat med att betala ut branschens högsta avgifter till rättighetsinnehavare.

Det hela skulle naturligtvis kunna vara ett elakt rykte – men det finns ändå faktorer som bidrar till att det kan finnas substans i uppgifterna. Jay Z och Tidal har ända sedan (ny)lanseringen av tjänsten i våras varit på jakt efter samarbetspartners och investerare i hopp om att få ekonomisk draghjälp. Bolaget förde bland annat samtal med flera strömningsaktörer på marknaden.

Något samarbete blev det däremot inte. Bakslaget förklarades med att Tidal insett att de i själva verket skulle gynnas av att stå på egna ben.

Trots det kommunicera flera tunga branschmedier en tid senare att det japanska telekombolaget SoftBank och dess dotterbolag Sprint köpt in sig i Tidal. Uppgifterna dementerades dock kraftigt av det japanska företaget i ett pressmeddelande: ”We are working together in partnership for the vision of the common cause of reestablishing the value of music, it is NOT a financial investment or exclusive partnership.”

Ett samarbete – men inga pengar i kassan.

Men ska man kriga och växa på den konkurrensutsatta strömningsmarknaden – då behövs det pengar i kassan. Väldigt mycket pengar i kassan. Fråga bara Spotify som, sett till dagens dollarkurs, sammanlagt tagit in 9,5 miljarder kronor i finansiering över åren.

Hur stora intäkter Tidal har i dagsläget är naturligtvis hemligt. Likaså storleken på bankkontot. Men att bolaget kommer att redovisa väldigt tunga förluster i år behöver man knappast vara en analytiker för att inse. 

Förluster som Jay Z på sikt knappast vill och kan täcka på egen hand.

Till råga på allt har bolaget nyligen även mottagit en stämningansökan på 50 miljoner dollar på grund av att ha strömmat ett album otillåtet. I stämningansökan skriver det målsägande skivbolaget Cash Money att Tidal har gjort ett "desperat och olagligt försök att rädda sin misslyckade strömningstjänst."

Det är lika mycket pengar som Jay Z köpte hela Tidal för.

Stämningskravet på 50 miljoner dollar är sannolikt orimligt högt, men frågan kvarstår ändå: Har Jay Z verkligen viljan och plånboken att blöda vidare?

Det återstår att se.

Läs mer