Säljer sitt techbolag för 100-tals miljoner – till amerikansk jätte

Industrifonden
Säljer sitt techbolag för 100-tals miljoner – till amerikansk jätte

Pär Gunnars Risberg (i mitten) säljer sitt bolag Actiwave. Till vänster Ulf Lewander och till höger David Sonnek som företräder en av Actiwaves andra storägare, SEB Ventures.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Entreprenören Pär Gunnars Risberg började som DJ - nu vill han revolutionera ljudbranschen med sin teknik.

I det tysta har ännu en storaffär gjorts med ett svenskt techbolag på ena sidan av förhandlingsbordet. Den här gången är det dalmasen Pär Gunnars Risberg som visar att vi i Sverige är i världsklass när det gäller att få fram kommersiellt gångbar högteknologi.

I slutet av förra veckan blev affären klar som innebär att Nasdaq-noterade Cirrus köper bolaget Opalum, ett dotterbolag till Pär Gunnars Risbergs bolag Actiwave.

Han startade sitt bolag 2007 som ett examensarbete när han pluggade på Linköpings universitet. Tekniken som Pär Gunnars Risberg utvecklat gör det möjligt att förbättra ljudet dramatiskt i små högtalare med begränsat utrymme och batterikapacitet. Intresset från mobiltelefontillverkare har ända sedan starten varit stort och nu har också de första riktigt stora orderna kommit.

Det verkliga genombrottet kom i vintras när kinesiska Xiaomi, som är världens tredje största smarttelefontillverkare, blev kund till Actiwave. Hittills har Actiwave haft en blygsam försäljning på bara några miljoner per år men nu väntas försäljningen ta fart på allvar i dotterbolaget Opalum där licensieringstekniken ligger. Avtalet innebär att Xiaomi licensierar Actwaves teknik i sina platta telefoner. Bara i år räknar Xiaomi med att sälja över 100 miljoner mobiltelefoner - det säger något om potentialen på affären för svenska Actiwaves del.

Avtalet med Xiaomi är sannolikt en starkt bidragande orsak till att Cirrus nu köper Pär Gunnars Risbergs bolag Opalum, som står bakom tekniken. Det är lätt att skissa på framtida försäljningsintäkter på hundratals miljoner kronor och redan innan bolaget såldes till Cirrus värderas det till närmare 100 miljoner kronor i de senaste finansieringsrundorna.

Enligt våra källor betalar också Cirrus ett par hundra miljoner kronor för Opalum men Pär Gunnars Risberg är inte ensam om att dela på pengarna. Sedan tidigare finns flera tunga svenska riskkapitalbolag med som ägare. Redan 2011 kom storbanken SEB:s venturefond in som ägare då Actiwave fick in 15 miljoner kronor i riskkapital. Därefter har också stiftelsen Industrifonden gått in med pengar.

Pär Gunnars Risberg började faktiskt sin yrkeskarriär som DJ i Dalarna. Redan på högstadiet byggde han och några kompisar ihop en egen ljudanläggning som de sedan åkte runt och spelade med på olika dansställen. Även som student i Linköping, där han pluggade elektronik och fysik, var han aktiv i dj-båset, läser vi på den lokala sajten dt.se.

Vi har sökt Pär Gunnars Risberg under måndagsmorgonen men hittills utan framgång. Däremot har vi fått uppgifterna om försäljningen bekräftad både från styrelseledamöter och ägare i Actiwave.

Läs fler artiklar
LÄS MER