Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Okänd svensk bakom kinesisk mobilgigant – vill slåss mot Apple

Artikel bild

Hans förra smarta telefon såldes i 1,5 miljoner exemplar. Nu har svensk-kinesiske Carl Peis nya mobiltelefon OnePlus Two förbokats av över 1 miljon människor – på bara tre dygn.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Känner du till entreprenören Carl Pei? Inte?

Då är det dags att du lägger namnet på minnet.

För lite mer än ett år sedan släppte den 25-årige Carl Pei, som är född i Kina men har bott i Sverige i drygt 16 år, mobiltelefonen OnePlus One. En android-telefon som via en kombination av hög prestanda och lågt pris blev en rejäl fullträff: Telefonen såldes i runt 1,5 miljoner exemplar och mottog goda recensioner.

En siffra som var långt över förväntningarna.

Carl Pei är nu på väg att göra en favorit i repris. I förra veckan lanserade hans bolag, som också heter OnePlus, mobiluppföljaren OnePlus Two. 

Nu står det klart att väntelistan på att få köpa telefonen passerat en miljon bokningar – på bara tre dygn.

”Inför lanseringen var vi väldigt oroliga: Tänk om vi är en one hit wonder? Lyckligtvis har vi bevisat att det inte är så”, twittrade Carl Pei i lördags.

Enligt Carl Pei säljer man redan fler telefoner än den kinesiska konkurrenten Xiaomis flaggskeppstelefon Mi 4.

”Vi är mer självsäkra i år jämfört med förra året. Vi leder marknaden”, säger han till Forbes.

I samband med att Carl Pei twittrade om de starka förbokningssiffrorna passade den unge svensk-kinesen även på att ställa in siktet – på Apple.

”Folk köar globalt för att uppleva den här produkten. Den enda som ligger före där är Apple, men inte ens den här typen av globala spridning. Och framför allt inte under deras andra år”, twittrar han.

Carl Pei grundade OnePlus tillsammans med Pete Lau, som tidigare var chef över den kinesiska elektronikhårdvarutillverkaren Oppo. Förutom svenskkopplingen till medgrundaren Carl Pei har den nya telefonen även tekniska inslag med koppling till Sverige: Telefonen har bland annat integrerat det svenska sensorbolagets Fingerprints touchsensor FPC1150.

Läs mer