Sök

Saminvest satsar 100 miljoner på tech – går in i Spintops fond

Spintop Ventures

Spintop ventures grundare Erik Wenngren och Finn Persson. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spintop ventures backas av två tunga offentliga investerare.

Riskkapitalfonderna ploppar upp som svampar i Sverige nu för tiden. Standout capital, Backing minds och Summa equity är bara några av spelarna som satsar på tech. Så sent som idag lanserade dessutom affärsänglarna Magnus Bergman och Jacob Key en ny fond på 500 miljoner kronor.

Nu ska även Spintop ventures satsa större.

Riskkapitalbolaget meddelar nu att man fått in kapital från den svenska statliga investeraren Saminvest och Swedish venture initiativ – en fond som förvaltas av EU-kopplade Europeiska investeringsfonden.

”Swedish Venture Initiative som förvaltas av Europeiska Investeringsfonden, EIF, ger Spintop möjlighet att skala upp en bevisad modell genom matchning av privat kapital från befintliga och nya investerare. Spintop kan med denna större kapitalbas bli en stabil och långsiktigt uthållig venture capital-firma (riskkapital med fokus på unga bolag reds. anm.) med Sverige som bas”, säger Finn Persson, partner och medgrundare på Spintop ventures.

Spintop har sedan tidigare investerat i en rad startups som bland annat Apprl, Inkassogram, Pacemaker och Strossle. Rundan är på totalt 600 miljoner kronor varav Saminvest står för 100 miljoner kronor. Spintop räknar med att stänga fonden på mellan 800 miljoner och 1 miljard kronor.

I samband med de nya investerarna meddelar bolaget även att man fått in två nya partner. Det handlar om den tidigare Pricerunner-vd:n Peter Carlsson – ej att förväxla med Northvolt-grundaren med samma namn – och Sami Niemi som tidigare grundat techbolaget Scalado.

”Jag har arbetat med Spintopteamet under en längre tid, bland annat som extern ledamot av investeringskommittén och jag ser fram emot att nu stiga in i en partnerroll” säger Sami Niemi.

Läs mer