Titta! Kommunens robot avgör vem som får socialbidrag…

Algoritm
 Titta! Kommunens robot avgör vem som får socialbidrag…

Färre på bidrag när algoritmen avgör. Foto: Tommaso79/Istock.

Erik Wisterberg

Reporter

... då får fler Trelleborgare jobb.

Att avgöra vem som ska få försörjningsstöd (det som tidigare kallades socialbidrag) kan vara en tidskrävande uppgift. Det är också viktigt att det blir rätt, så att våra gemensamma medel går till personer som faktiskt har rätt till stöd och att de som har rätt till stöd inte blir utan.

Den skånska kommunen Trelleborg har testat ett nytt grepp. Där har man låtit en robot, eller egentligen en algoritm, ta över hanteringen av ansökningar om försörjningsstöd. Den granskar snabbt ansökningarna genom att koppla upp sig mot relevanta myndigheters data.

Ut kommer ett svar på om den sökande är berättigad till stöd eller inte.

”För roboten tar det i snitt en minut att göra allt", säger Eleonore Schlyter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg, till Sveriges Radio.

Detta har lett till flera konsekvenser. Antalet bidragshandläggare har blivit färre på kommunen, medan en större del av personalen kunnat fokusera på att hjälpa bidragstagare komma i arbete.

Enligt Sveriges Radio har det lett till att rekordmånga Trelleborgare, 450 stycken under 2017, gick från bidrag till arbete.

”Det känns fantastiskt. Det är att göra kommunens ekonomi bättre, se till att folk har ett arbete att gå till och dessutom se till att näringslivet kan växa. Det är en win, win, win, säger Patrik Möllerström, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg till Sveriges Radio.

Läs fler artiklar
LÄS MER