“Det fungerar utmärkt att vara nära vän med sina kollegor”

Soundtrack your brand17 frågorTechledaren svarar

Maria Göthlin, finanschef på Soundtrack your brand. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Efter åtta år på Spotify valde Maria Göthlin att gå vidare till streamingtjänsten
Soundtrack your brand. Här berättar hon bland annat om sin största utmaning och vad hon kanske gör om tio år. Svaret är inte helt väntat.

1. Vad gör ditt företag/företaget du jobbar på?
“Soundtrack Your Brand grundades 2013 med målet att “kill bad background music” (ta kål på dålig bakgrundsmusik reds anm). Nu är vi världens snabbast växande musikstreamingbolag på business to business-marknaden. Med vår vetenskapligt bevisade innehållsmodell hjälper vi våra kunder att matcha rätt musik med deras varumärken”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.
Tillgänglig, pragmatisk, personlig, engagerad och stresstålig.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?
“Att få tiden att räcka till. Att få ihop livspusslet som förälder, fru och vän, och samtidigt vara en bra ledare och kvinna mitt i karriären. En annan utmaning har också varit att tro på mig själv i alla lägen och att säga ‘jag är bra’. Det är jag bra på nu”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?
“Ledare som är exkluderande och har en management by fear-attityd. Ledare som tydligt visar att de vet bäst och tror de är viktigare än alla andra är oerhört oinspirerande. Även ledare som tar åt sig all ära vid framgång och inte inser att utan ett fungerande team kommer man inte långt – den stilen ger jag inte mycket för”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du tog jobb på Soundtrack your brand?
“Jag har inte kommit på något ännu utan jobbar mycket från lärdomar jag tagit med mig, bland annat från mina åtta år på Spotify. En av dem är att det är svårt att ta höjd för tillväxt när man bygger team och processer i ett tidigt skede vilken jag försöker tillämpa nu på Soundtrack your brand. Man kan aldrig säga orden skalbarhet, automatisering och effektivisering för många gånger. Här passar det tänket väldigt bra eftersom vi har en ambition att vara skalbara i allt vi gör och vi bygger effektiva processer för att kunna hålla en slimmad organisation istället för att växa i onödigt många anställda”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?
“Att man inte bör vara för nära vän med med sina medarbetare. Många av mina närmaste vänner är antingen tidigare eller nuvarande medarbetare eller kollegor och det fungerar alldeles utmärkt!”

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?
“Att vid organisationsförändringar leta efter passande kompetens internt först istället för att direkt gå och leta externt samt att befordra mina medarbetare, tro på dem och på det sättet låta dem växa”.

8. … och en mindre lyckad?
“Jag har svårt att komma på ett specifikt exempel, men självklart finns det mindre lyckade förändringar jag gjort. Det jag kan tänka mig är situationer då jag inte varit tillräckligt tydlig med vad jag vill förändra eller förmedla. Men för mig är misslyckanden något som jag lär mig av och som ger mig mer kunskap om hur jag ska agera framåt”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?
“Tre år är en lång tid så detta kan inte komma som en nyhet. Jag förutsätter att vi under en så lång period har analyserat och testat flera olika tänkbara alternativ för att vända trenden. Har vi ändå inte lyckats skulle mitt råd vara att lägga ner. Det är ett moget beslut att inse att det inte fungerar och vi kan lära oss av vad som gick fel för att inte hamna i samma situation igen”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?
“Det är nog när jag tog beslutet att lämna Spotify efter nästan åtta år. Jag började på Spotify när det var mellan 30-40 anställda och såg det växa till 2.500 anställda. Det var en fantastisk resa, lärdom och personlig utveckling. Tillslut blev det som ett dåligt förhållande där jag tänkte “det var ju så bra”, men att inse att det är sunt att lämna var ett tufft beslut att ta. Jag är glad att jag gjorde det och är otroligt glad att jag fick möjligheten att jobba på ett så grymt bolag som Soundtrack your brand.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?
“Över lag är jag som person ganska stresstålig och påverkas sällan negativt av stress, snarare tvärtom. Jag blir otroligt effektiv och produktiv under stress. Det som ofta händer är att jag vaknar väldigt tidigt och inte kan somna om vilket kan resultera i att mina medarbetare kan få mejl från mig på de konstigaste tider på dygnet”.

12. Scenario: 2018 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?
“Spontant skulle jag säga att jag skulle lägga det på vårt husbygge som precis ska dra igång. Annars har jag alltid haft en dröm om att få hjälpa människor som har bra och innovativa idéer men som av någon anledning aldrig kommer till skott och gör någonting med dem. Jag skulle vilja hjälpa dem, inte bara med pengar att komma igång utan även med råd och idéer för att komma vidare så att de inte bara begraver de fina idéerna”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
“Jag tycker det är viktigt att fira och uppmärksamma framgångar, små som stora, och gör det gärna med god mat och dryck och någon form av teamaktivitet”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
“Jag oroar mig sällan för saker och har ett motto att allt löser sig. Att det mesta löser sig är något jag lärt mig på vägen och som har skapat en trygghet i mig själv”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?
“Att expandera snabbt utan att få växtvärk och behålla den härliga bolagskultur vi har lyckats bygga”.

16. Vad gör du om tio år?
“Om jag inte jobbar för världens ledande musikstreamingbolag på B2B-marknaden så har jag öppnat min egen lilla butik med kläder och inredning där det även finns en liten champagnehörna där det serveras bubbel och snittar tillagade av mig”.

17. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?
“Elina Berglund på Natural Cycles, Pernilla Ekman på Zoundindustries och Hannah Andersson på Fashionablefit. Alla tre verkar vara otroligt drivna och kompetenta kvinnor med skinn på näsan. Bolagen de driver är också otroligt intressanta och spännande och därför vill jag gärna höra mer”.

Läs mer