Sök

Tysk mediejätte köper deras Youtube-nätverk United Screens

United Screens

Stina Bergfors och Malte Andreasson. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

United Screens har varit på jakt efter nya storägare i över ett år. Nu är det klart.
Bertelsmann-ägda RTL Group köper samtliga aktier i Malte Andreassons och Stina Bergfors Youtube-nätverk för 120 miljoner kronor.

I november 2016 kunde Breakit avslöja att Stella EOC (fd EOC Partners) anlitats som finansiella rådgivare för försäljningen av United Screens. Dessutom var ett prospekt på väg ut till potentiella investerare.  

Att det sen har dragit ut på tiden beror enligt vd:n Malte Andreasson på det stora intresset. Efter att bolaget presenterats för mängder av potentiella köpare har de senaste fem månaderna använts till att förhandla med de slutgilitga köparna.

Nu är affären klar och det är ett av Europas största medieföretag inom tv och radio, RTL Group, som köper 100 procent av aktierna i United Screens. Bolaget ägs av den internationella mediejätten Bertelsmann med säte i Tyskland.

Enligt RTL betalade man 120 miljoner kronor för United Screens. Den siffran kan dock komma att öka, enligt källor till Breakit, om vissa tillväxtmål uppnås. Prislappen kan då, i bästa fall, komma att öka till närmare 200 miljoner kronor.

“Jag vill inte säga något mer än att jag är nöjd”, säger Malte Andreasson, vd och medgrundare av United Screens.

“Det är precis den starka mediespelare som vi har letat efter, sett till både framtidsvision och finansiella muskler. Vi omsätter över 100 miljoner och har över 50 anställda och ska vi fortsätta växa så är det rimligt att alliera sig fullt ut med en stabil part."

I RTL:s portfolio återfinns sedan tidigare Youtube-nätverken Divimove och Stylehaul som är baserade i Berlin respektive Los Angeles.

“Om du pusslar ihop oss tre så får man en ganska tung Europa-täckning. Vi får representera Norden i deras onlinevideo-kluster vilket förstås är fördelaktigt. I mitt gamla liv på TV4 var en återkommande fråga under ledningsmöten ‘när kommer Bertelsmann?’ Det var bisarrt att Europas största mediekoncern hade verksamhet i alla länder utom Norden. Det är kul att jag själv fick besvara frågan till sist”, säger Malte Andreasson.

RTL Groups vd, Bert Habets, blir ny styrelseordförande för United Screens. Han säger i ett uttalande:

"Förvärvet av United Screens är ett ytterligare steg i accelerationen av vår totala video-strategi, då United Screens stärker vår närvaro i Europa".

Fram tills köpet ägde Malte Andreasson och Stina Bergfors 23 procent var av aktierna i United Screens. Mediejätten Bonniers riskkapitalbolag Bonnier Growth var största ägare med 47 procent av aktiekapitalet och resten av aktierna tillhörde Nicole Haman, försäljningschef, och Georg Herlitz, musikexpert och creative director.

“Jag kommer att fortsätta som vd i flera år till, jag är ju här för att göra revolution. Det ingår dessutom i dealen att den nuvarande ledningen är kvar i bolaget. Vi har verkligen fått det vi behöver för att ta nästa steg, det känns kanon”, säger Malte Andreasson.

“Vi har kommit överens om en riktigt ambitiös tillväxtplan och den sätter vi igång med på måndag. Vi börjar naturligtvis där vi står i dag, Stockholm, Oslo och Helsingfors. Vilken nästa marknad blir är för tidigt att säga”.

Läs mer