0,0001 procent - så lite av riskkapitalet går till svarta kvinnor

#ReWriteTheCode
0,0001 procent - så lite av riskkapitalet går till svarta kvinnor

Pressbild: Kathryn Finney

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Entreprenören Kathryn Finney vill undersöka varför det finns så få techentreprenörer som är svarta och kvinnor genom en dokumentärfilm. Projektet #ReWriteTheCode har nu fått in nästan en halv miljon kronor i finansiering genom crowdfunding.

Breakit har tidigare skrivit om bristen på kvinnor inom tech i Sverige. I USA är det minst lika illa ställt med både jämställdhet och etnicitet. Av allt riskkapital som investerats av affärsänglar inom techbranschen i USA de senaste fem åren har bara 0,0001 procent gått till svarta kvinnor.

“Det är helt galet och det visar vilket stort behov det finns av att göra och visa #ReWriteTheCode”, säger Kathryn Finney till throughcracks.com.

Hon är initiativtagare till och projektledare för filmen som både ska visa hur få svarta, kvinnliga tecentreprenörer det finns och lyfta fram de som faktiskt finns. Själv har Kathryn Finney startat bolaget Digitalundivided som jobbar med att uppmärksamma och ge möjligheter för svarta kvinnor inom tech. Idén till filmen kom i samband med Diane-projektet. Det var ett självfinansierat projekt för att hitta svarta, kvinnliga entreprenörer som grundat techbolag.

“Från början hade vi bara tänkt visa resultaten genom grafik, men vi insåg att vi hade fått en unik möjlighet att verkligen illustrera hur situationen ser ut genom att sätta ett mänskligt ansikte på alla de här siffrorna”, säger Kathryn Finney.

Att det är en fråga som berör oavsett bakgrund och yrke råder det inga tvivel om. Efter en omfattande Twitterkampanj hade projektet efter två dagar nått sitt finansieringsmål på 215.000 kronor på crowfundingsajten Kickstarter. Innan kampanjen var över hade de samlat in drygt 470.000 kronor och lagt upp en ny kampanj, den här gången på Indiegogo.

Kathryn Finney berättar att de flesta som backat kampanjen är andra kvinnor som driver techbolag.

“Våra backare är inte enbart svarta eller kvinnor. Nästan 25 procent är män och vår största, enskilda backare är ung, vit, man och tech-entreprenör”, säger Kahryn Finney.

Men de flesta kommer utiffrån Silicon Valley, något som Kathryn Finney inte tycker är särskilt förvånande.

“Jag tycker att det här speglar hu Silicon Valley helst inte vill höra hur ‘outsiders’ ser på mångfalden inom tech. Det var tillräckligt illa med den sorgliga mångfaldsstatistiken, det blir ännu mer obekvämt och verkligt när du sätter ett ansikte och historia på de där siffrorna. Det förstör den kollektiva illusionen av meritokrati inom industrin och att tidigare försök att inkludera i techbranschen varit tillräckliga”, säger Kathryn Finney.

Produktionen av #ReWriteTheCode har redan dragit igång och beräknas vara färdig när filmfestivalerna drar igång nästa år.

Läs fler artiklar
LÄS MER