Sverigechefen om nya Angry Birds: "Klart det är viktigt för oss"

Rovio Angry Birds Angry Birds 2
Sverigechefen om nya Angry Birds: "Klart det är viktigt för oss"

Foto Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Finska spelbolaget Rovio lanserar en uppföljare till succéspelet – och den här gången har all spelutveckling skett i Stockholm. Vi har träffat Sverigechefen Oskar Burman.

På en presskonferens i Stockholm avslöjade det finska spelbolaget Rovio att bolaget lanserar en uppföljare till mobilspelet Angry Birds. Spelet, som lanseras idag, kommer att få namnet Angry Birds 2 och har tagit två år att utveckla.

Totalt har 25 personer arbetat med att ta fram det nya spelet.

Föregångaren, som lanserades 2009, har laddats ner tre miljarder gånger. Rovio har dock haft problem att toppa succéen därefter – och i fjol tvingades man sparka 110 anställda.

Nu hoppas bolaget kunna vända på skutan med ett spel som enligt Sverigechefen Oskar Burman ska ta Angry Birds tillbaka till hur det var från början. Fast med nya funktioner, grafik och karaktärer.

"Vi har försökt göra spelet så som Angry birds hade sett ut om det skapats i dag", säger han.

Det är Sverigekontorets första globala lansering och Oskar Burman medger att han är lite nervös.

"Det är klart att det här är viktigt för oss. Det finns höga förväntningar och det vore såklart skönt om vi kan infria dem. Men vi håller på med andra spel också, vi står inte och faller med det här", säger han.

Angry birds 2 kommer precis som föregångaren att vara ett gratisspel. Istället är tanken att Rovio ska tjäna pengar på bland annat videoreklam och tillköp. För att inte tala om alla produkter som tagits fram runt spelet: Angry birds finns i dag i allt från mjukisdjur till karaktärer i en egen tv-serie.

Nästa år kommer spelets första film.

"Vi har Disney som förebild. De har en film i centrum och sedan sprider de det i alla medier. Vi gör likadant, fast istället för en film i centrum har vi ett spel", säger Oskar Burman.

Oskar Burman menar att det nya spelet ska är en bra upptakt inför filmen. Stockholmsteamet har jobbat i nära samarbete med animationsteamet och tagit in folk med bakgrund inom pc- och tv-spelsutveckling. Han är övertygad om att andra mobilspelsutvecklare kommer att göra detsamma framöver.

"Det finns så starka telefoner att vi kan närma oss konsollspelen nu och spelarna kräver bättre spel. Angry birds 2 är ett av de dyraste mobilspelen som har gjorts, men mobilspel är en marknad som växer.  Folk har köpt nya mobiler och vill se vad de kan göra med dem", säger Oskar Burman.

Läs fler artiklar
LÄS MER