Sök

Uppgifter: Spotify har ansökt om börsnotering

Spotify

Daniel Ek. Foto: TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Musikstreamingjätten ska ha lämnat in handlingar hos den amerikanska finansinspektionen.

Spotify har i hemlighet ansökt om att börsnoteras hos den amerikanska finansinspektionen SEC, skriver Axios. 

Sajten, som hänvisar till flera hemliga källor, uppger att Spotify lämnat in handlingar till SEC i slutet av december.  

Enligt uppgifterna tyder allt på att streamingjätten vill noteras det första kvartalet i år. Spotify väntas göra en så kallad direktnotering i New York, vilket innebär att bolaget säljer befintliga aktier istället för nya.

Ett drag som kan komma att bli ett kap för Spotify som då kan undvika stora avgifter till investmentbanker och andra rådgivare, något de skulle tvingas betala vid en traditionell notering. Spotify väntas få ett börsvärde på runt 130 miljarder kronor och en notering brukar kosta några procent av börsvärdet. Daniel Ek kan alltså spara någon miljard eller två på detta upplägg.

Det har länge spekulerats i streamingsjättens börsplaner och Spotify ska ha avböjt att kommentera. 

Breakit har även nåtts av samma uppgifter från källor. I höstas rapporterade vi om pågående förhandlingar samt att Daniel Ek är ute efter en direktlistning. 

Bloomberg uppger att Spotify siktar på att noteras på New York Stock Exchange det första kvartalet i år, med hänvisning till en person med insyn.

Sofie Grant är kommunikationschef för Spotify. 

"Vi har ingen kommentar", säger hon till Breakit. 

Uppgifterna kommer i samma veva som nyheten om att musikförlaget Wixen stämmer Spotify på 13 miljarder kronor och anklagar musiktjänsten för upphovsrättsbrott. 

Läs mer