Så lyfter du fram din talang på jobbintervjun – utan att skryta

Breakit -  Så lyfter du fram din talang på jobbintervjun – utan att skryta

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

På pappret har du alla kvalifikationer som krävs – ändå lyckas du inte landa drömjobbet. Här är några tips som kan få rekryteraren på fall.

Nytt år – nya mål. Kanske 2018 blir året då du byter jobb och tar ett kliv i karriären.

Men hur lyckas du övertyga personen på andra sidan intervjubordet, utan att verka skrytsam och dryg? I en artikel i Harvard Business Review, ger Tomas Chamorro-Premuzic, forskare inom affärspsykologi, fyra tips. 

1. Svara kort och rakt
 

Tidigare beteenden förutsäger inte alltid framtida sådana, ändå kommer människor vilja försäkra sig om att du har “gjort det förut”. Det är viktigt att du håller dig kortfattad, annars finns risken att rekryteraren eller chefen slutar att lyssna och börjar göra antaganden om din omförmåga att formulera dig kort och koncist. För att inte verka dryg och skrytsam – kom till saken snabbt, exempelvis: “Jag har 18 års global erfarenhet inom området/branschen”, “Jag ledde ett team på 75 personer”, “Jag har varit chef för en avdelning som hade ansvar för 60 procent av företagets omsättning”.

2. Prata om din passion snarare än dina kunskaper


Av någon anledning är det okej att entusiastiskt berätta om dina intressen och passioner i livet, snarare än de talanger du besitter. Försök säga att “jag är en fantastisk ledare” och få folk att tro dig. Fokusera istället på hur mycket du älskar att leda team och få andra att utvecklas.

3. Ta upp konkreta exempel

Enligt HBR så visar forskning att vi är mer intresserade av människors framtid snarare än deras förflutna. Du kan hjälpa andra att spekulera kring din framtid och upptäcka din potential, genom att beskriva dina nyckelkvaliteter. Inom psykologin pratar man om tre huvudområden: förmåga att lära, drivkraft och social kompetens. Syftet är så klart inte att beskriva sig i stil med “Jag lär mig snabbt” eller “Jag är superdriven” utan att visa med konkreta exempel. Om du har god social kompetens vill du undvika att avbryta intervjuaren eller prata för länge i ett sträck. Och om du vill få andra att tro att du har bra inlärningsförmåga, ta då upp konkreta och svåra problem som du har löst eller ett expertområde som du har nischat in dig på tidigare.

4. Vänd dina supportrar till förespråkare

Tyvärr är ditt rykte baserat på vad andra tycker om dig, så rekommendationer och referenser kan spela en stor roll för din framtida karriär. Underhåll dina kontakter så mycket du kan, det bästa är ju om de kan tala gott om dig i olika sammanhanga och agera personlig marknadsförare åt dig.

Slutligen kan det vara värt att komma ihåg att det finns stora kulturella skillnader i vad som anses som skryt. Det som anses normalt i USA kan ses som skryt i Sverige och det svenska sättet att tona ned sig själv kan tolkas som ängslighet och osäkerhet i USA.

Läs fler artiklar
LÄS MER