Truecaller kan få Twitter som ägare - ska ta in 865 miljoner

Truecaller

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. FOTO: LARS PEHRSON SVD/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska telefonboksappen värderas nu till 1 miljard dollar.

Sverige är på väg att få ytterligare ett unicorn-bolag, alltså ett företag med en värdering på minst 1 miljard dollar. Natten mot torsdagen gick den amerikanska techsajten Techcrunch ut med nyheten att Truecaller inlett en ny finansieringsrunda som, om den lyckas, kommer värdera det svenska techbolaget till hissnande 8,65 miljarder kronor räknat på dagsaktuell dollarkurs.

Enligt Techcrunch har investmentbanken Morgan Stanley anlitas för att plocka in runt 100 miljoner dollar (865 miljoner kronor) för att expandera verksamheten ytterligare. Redan idag har Truecaller över 150 miljoner användare till sin digitala telefonboksapp och målet i år är att nå 300 miljoner användare.

Pengarna som tas in denna gång ska bland annat användas till att öka närvaron i USA ytterligare. I dagsläget är Indien bolagets klart största marknad med ungefär 80 miljoner användare.

Både existerande och nya ägare väntas delta i finansieringen och enligt Techcrunch finns två riktiga tungviktare bland spekulanterna - Google och Twitter.

En källa ”i närheten av bolaget” uppger för Techcrunch att sökjätten Google överväger en investering och i Twitters fall kan det handla om både en investering samt ett fördjupat samarbete. Redan 2013 inledde Truecaller ett samarbete med Twitter på den indiska marknaden. Dessutom arbetar Truecaller med mobilutmanaren Cyanogen som har Twitter som en av ägarna.

Det var bara 10 månader sedan Truecaller annonserade sin senaste finansieringsrunda. Då fick bolaget in 430 miljoner kronor (60 miljoner dollar) från bland andra Atomico, med Skype-grundaren Niklas Zennström vid rodret, och amerikanska Kleiner Perkins vars partner John Doerr då gick in i Truecallers styrelse. Truecaller startades av Nami Zarringhalam och Alan Mamedi 2009 och de två kontrollerar i dagsläget 24 procent av aktierna.

Uppgifterna om att Truecaller återigen är på väg att ta in kapital återspeglar det tuffa tillväxtrace som bolaget befinner sig mitt upp i. Konkurrensen hårdnar samtidigt från flera håll. Bland annat gick jätten Facebook i våras ut med nyheten att de skulle dra igång en rak konkurrent till Truecaller. Deras nya tjänst har fått namnet “Hello” och finns idag bland annat på den amerikanska marknaden.

Redan när John Doerr och Kleiner Perkins kom in som ägare fanns spekulationer om att det var första steget mot att Google skulle köpa Truecaller.

När jag frågade Truecaller-vd:n Alan Mamedi om betydelsen av att Truecaller fick en direkt koppling till Google via John Doerr, i samband med att finansieringsrundan aviserades, log han först stort och sa sedan:

“Man kan tolka det på ett positivt sätt att vi har en god vän på andra sidan”.

Truecaller går fortfarande med stora förluster. Bokslutet för 2014 visade på ett minus på 85 miljoner kronor och omsättningen blev relativt blygsamma 7 miljoner kronor. Det är dock sannolikt helt enligt plan då fokus fortfarande bara ligger på tillväxt. 

Läs mer