Sök

Doktor.se köpte Vingåkers vårdcentral – nu blir vård på nätet gratis

doktorn.sevårdcentral

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren doktor.se har gjort ett drag som ritar om spelplanen rejält för digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor.

Vid årsskiftet tog bolaget bakom doktor.se över driften av Vingåkers vårdcentral i Sörmland, något som Dagens Medicin var först att rapportera om. 

En fysisk etablering låter kanske inte som ett utmanande drag i slaget om de digitala patienterna – men det spelar roll. 

Draget innebär nämligen att vårdbesök på nätet nu blir gratis för alla svenskar som vill använda sig av doktor.se.

Bakgrunden är att landstingen i dag ersätter de digitala vårdgivarna med 650 kronor vid digitala läkarbesök. För exempelvis Kry och Min Doktor, som utgår från Region Jönköping, utgörs 250 kronor av ersättningen i form av patientavgift, enligt nuvarande avtal. Resten kommer från landstinget. Ersättningen för besök hos sjuksköterska ligger i sin tur på 300 kronor.

Besöken inom primärvården i Sörmland är dock avgiftsfria – vilket innebär att detsamma gäller för de digitala vårdbesöken som nu går via Vingåkers vårdcentral och doktor.se. 

I praktiken innebär det att alla som bokar läkarbesök via doktor.se slipper betala patientavgift, samtidigt som doktor.se fortsatt får hela ersättningen från sitt landsting.

Martin Lindman är vd för doktor.se, som grundades 2016 av honom och Svante Tegner. Grundarna har en bakgrund inom primärvården och har tidigare diskuterat lösningar för att integrera den digitala vården med den fysiska.

”Vi ser inte att man kan komma med en digital lösning som kan stå ensam inom vården. Däremot finns det fantastiska möjligheter att förbättra vården med digitala möjligheter”, säger Martin Lindman och fortsätter:

”Vi ser inte hur man förbättrar vården genom att bara erbjuda läkare genom videolänk. Digital vård för oss är att hjälpa patienterna att komma rätt."

Hans ambition är att en stor del av den första kontakten med vården ska hanteras digitalt av sjuksköterskor, vilket ger en lägre ersättning, än med läkare.

Martin Lindman menar därför att den avgiftsfria vården inte nödvändigtvis innebär ökade avgifter för landstingen.

”Med en sköterska vid första vårdkontakten blir det effektivare. Då dränerar man inte systemet ekonomiskt och frigör även resurser då vi har en läkarbrist inom primärvården”.

Martin Lindman understryker även att lösningen avlastar den fysiska vården och minimerar risken för att patienterna hamnar på fel vårdnivåer.

”Där finns de stora besparingarna. Vi är en vårdsluss och man ska inte stirra sig blind på patientavgifterna. Det är fortsatt dyrare om varje samtal ska hanteras på läkarnivå”.

Han tror vidare att fler digitala vårdgivare kommer att följa deras fotspår.

”Jag tror med största sannolikhet att fler kommer etablera sig i Sörmland. Vi är tidigt ute med det här avtalet men jag tror inte att vi kommer att vara ensamma”:

Kan de tvingas söka liknande lösningar för att vara konkurrenskraftiga?

”Ja, och jag tror att det här kommer att bli en diskussion framåt. Jag tror att vi kommer se en förändring, och då är det viktigt hur man kravställer vårdavtalen så det inte bara handlar om kronor och ören", säger han, och förklarar att Sveriges kommuner och landsting (SKL) och vården måste hitta lösningar framöver. 

Enligt Martin Lindman kommer doktor.se att börja fokusera på intäkter i år. Hittills har man finansierar verksamheten med privata medel och fokuserat på att bygga organisationen.

Kan det bli en anstormning med patienter för er nu eftersom ni är gratis?

”Jo, absolut. Därför har vi en struktur där vi kontrollerar vilka som blir användare i systemet. Det är inte öppet och man måste ansöka för att komma in”.

Läs mer