Sök

Techelitens vuxenkollo tror sig kunna rädda världen

Edtech

Digge Zetterberg Odh

Digge Zetterberg Odh

Krönikör

Några av techvärldens mäktigaste personer tillber morgondagens teknik som svaret på mänsklighetens stora utmaningar, och säljer dyra kurser för att sprida budskapet.


Nytt år och nya tag! Såhär års är det många som funderar över att ta nya steg i karriären. För vissa innebär det att byta jobb, medan andra nöjer sig med att piffa upp vardagen och CV:et med en kurs.

För de lite mer traditionella bolagen finns det en uppsjö av kurser vars syfte är är att hjälpa nervösa chefer genom den så kallade digitala transformationen.

En röd tråd bland dessa kurser verkar vara att sälja en blandning av skräckscenarios och framtidstro, och att göra dessa personer och företag “redo” för framtiden.

En av de hetaste kurserna på området erbjuds av Singularity University som namnet till trots inte är ett universitet utan både en tankesmedja och ett framgångsrikt kommersiellt företag som säljer utbildningar med en saftig prislapp.

Företaget grundades 2008 av bland annat den mycket ansedda uppfinnaren och futurologen Ray Kurzweiloch sponsras bland annat av Google och Deloitte.

SU bygger, som namnet antyder, på teorin om att vi inom en överskådlig framtid kommer att uppnå singularitet – ett tillstånd då en överlägsen intelligens kommer att att ta över och förändra världen på sätt som vi i vårt halvsega nuvarande tillstånd inte ens kan föreställa oss.

SU listar bland annat AI, VR, bioteknik och en rad andra tekniker under snabb utveckling som de exponentiella tekniker de tror kommer att rädda världen. Silicon Valley är fullt av anhängare till Singulariteten och  till och med The Guardian låter sig imponeras av kursens deltagare och föreläsare.

Läser man artikeln kan man utläsa delar av framgångsreceptet: Blanda ett ädelt syfte och högt uppsatta mål (lös världens stora utmaningar med hjälp av exponentiell teknik) fixa backning av några av världens största och mäktigaste företag (Google). Fixa en geniförklarad grundare (Ray Kurzweil) och ett gäng mäktiga föreläsare och deltagare (Buzz Aldrin! Elon Musk!).

Blanda de ingredienserna och du får vilken deltagare som helst att känna att den varit med om något alldeles extra.

Para detta med samtidens totala fixering kring att så kallad disruptiv innovation ska rädda världen, och SU:s uttalade målsättning om att förlita sig på teknik för att klara det så har du en modern religion redo att frälsa världen.

Ständigt får vi höra att vi befinner oss mitt i en revolution och att förändring aldrig kommer att gå så långsamt igen som den gör nu har upprepats som ett sorts maniskt mantra i flera år. För de med riktigt fet plånbok finns alltså möjligheten att bli upplyft in i den frälsta skara som gått någon av SU:s kurser.  

För 120 000 SEK kan man under en vecka lära sig hur man med hjälp av exponentiell teknik kan rädda världen.  

Det intressanta med just SU är att de genom sin kursverksamhet fortsätter att pumpa ut nya apostlar som sprider deras övertygelse vidare ut i världen. SU:s affärsidé bygger nämligen på att de frälsta kursdeltagarna sen ska åka hem till sina länder och sätta upp lokala avdelningar.

De kräver också delägarskap i alla eventuella startups och ideer som föds under utbildningarna.

I vårt grannland Norge var det många som reagerade kraftigt då ett statligt finansierat bolag skickade folk på SU:s kurser, och i höst kan man under två dagar för första gången besöka Singularity University Summit i Stockholm. Prislappen? Minst 10 000 kr.

Men är det verkligen så dåligt med ett kommersiellt företag som vill inspirera folk med pengar att ta sig an världens utmaningar då?

Det är väl toppen att världens rikaste personer åker på vuxenkollo och lägger tid på att tänka på resten av världen och dess utmaningar?

Förvisso, men jag kan inte låta bli att reagera på hur okritiskt alla dessa deltagare hänger sig åt den här rörelsen. Jag kan inte heller låta bli att jämföra SU:s upplägg med exempelvis Norrskens.

Norrsken går in och hjälper till att möjliggöra ideér som vill rädda världen, utan att först tvinga dem gå en dyr kurs.

Jag undrar också vem i de här sammanhangen som ställer de jobbiga frågorna? Jag gissar att det ska rätt mycket till innan man är den som ställer sig upp i ett rum med Elon Musk och Buzz Aldrin och ifrågasätter om det verkligen är enbart tekniken som ska lösa världshungern eller skapa fred på jorden.

Eller om det kanske faktiskt är att lägga tro och förhoppningar i helt fel äggkorg? För den som vill bli frälst så är det väl bara att åka, för den som vill förändra världen är det kanske bättre att fokusera mindre på eventuella framtid tekniska möjligheter, och kavla upp armarna här och nu istället.

Läs mer