Sök

Högt och lågt – så fantastiskt var techåret 2017

Foto: TT

Breakit

Breakit

Vilka var värst? Vilka var argast? Vem gjorde årets revansch och vem upprepade sig likt en papegoja? Breakit listar både toppar och dalar under det gångna året.

Årets fanatiker: Bitcoin-fanatikerna. Det spelar ingen roll hur många positiva artiklar om kryptovalutor och bitcoin som vi på Breakit publicerar. När vi ifrågasätter vissa delar av fenomenet bitcoin i samband med exempelvis intervjuer – eller när den här personen sågade “valutan” – då exploderar det. Engagemanget ger oss Fingerprint-flashbacks!

Årets raket: Är det en bra affärsidé att tillverka och sälja armband på nätet? Tja, spana in historien om Uppsalagänget bakom Tom Hope. Från en vinst på 3,4 miljoner kronor till 30 miljoner kronor – på ett år. Starkt!

Årets “fake news”: Spotify-grundaren Martin Lorentzon gick i somras ut i Sveriges radio och anklagade välrenommerade tidningar som Financial times och Wall street journal för att sprida falska nyheter efter att tidningarna spekulerat kring Spotifys framtida börsnotering. Martin Lorentzon hävdade att alla spekulationer var “helt tagna ur luften”. Samma dag dementerade Spotifys PR-avdelning Lorentzons påståenden och bekräftade att man tittar på en notering på New York-börsen.

Årets frikostigaste: Spotifys aktieägare. Samma år som bolaget redovisar förluster på flera miljarder så kunde en handfull mellanchefer kvittera ut gratisoptioner på över 100 miljoner.

Årets svagaste: Juicero var det amerikanska bolaget som “skulle vända upp och ned på hela juicebranschen”. Bolaget tog flera tusen kronor för en maskin som pressade juice ur små plastpaket med redan upphackad frukt. I ett test visade det sig att det gick lika bra att klämma på fruktpåsarna med handen. 1 september meddelade Juicero att de la ner verksamheten. Revolutionen låter vänta på sig.

Årets gammal är äldst: Leif Kristensson, den 83-årige Stenungsundsbon som blivit miljardär på tech. Mannen som började yrkeskarriären som fiskare, innan han byggde upp ett eget svetsningsimperium, cashade in rejält när wifi-bolaget Icomera såldes i somras. Kan doldisen ge statsminister Stefan Löfven konkurrens om titeln “Sveriges mest framgångsrike svetsare”?

Årets doldis: Bishar Abdirahman Hussein har förtroendeuppdraget att leda Världspostföreningen, som styr vad olika länder ska betala till varandra när de skickar internationell post. I nuläget har Kina enorma rabatter i systemet, vilket bland annat svenska e-handlare har fått känna på när lågprisappen Wish har ökat i popularitet på den svenska marknaden.

Årets röster: Den viktiga Metoo-kampanjen seglar upp under hösten, väcker debatt och skakar om rejält i Sverige. Kvinnor från en rad branscher går ut i media och vittnar om sexuella trakasserier – så även inom techbranschen.      

Årets urlackning? Nordeas planer på att flytta huvudkontoret till Finland blev droppen för webbutvecklaren Dennis Nyström. Han startade sajten hejdådå.se där människor kan gnälla på banken – och vidarebefordrade klagomålen till storbankens toppchefer.

Årets flyttgubbe: Daniel Ek. Veckorna innan jul gick flyttlasset från Birger Jarlsgatan till Spotifys nya jättekontor vid Sergels Torg i Stockholm. Instagram-bilderna skvallrar om att lokalerna är ännu fräschare än det gamla kontoret som sannerligen inte heller var något att skämmas över. Men kostar det så smakar det – årshyran ligger på i runda slängar 140 miljoner kronor.

Årets långbänk: Migrationsverket fortsätter att utvisa kodare på löpande band efter misstag från tidigare arbetsgivare. Techledarna fortsätter att rasa och när politikerna äntligen ser ut att ha enats om förbättringar sätter lagrådet ned foten. 

Med det finns hopp – en ny dom från Migrationsöverdomstolen ser ut att förändra spelplanen och fler utredningsförslag ligger på politikernas bord.     

Årets mest rajtade på Breakit: Intervjun med den svenske bitcoin-pionjären Emil Oldenburg som Breakits nyhetschef Jon Mauno Pettersson skrev blev inte bara uppfångad av Expressen och Veckans affärer. Den hamnade också på den australiensiska näringslivssajten News.com.au, Business Insider, Forbes och på den brittiska tabloiden The Sun.

Det tyckte vi var häftigt nog. Sedan upptäckte vi att intervjun var refererad till på den vietnamesiska sajten Vietnambiz, den spanska sajten bolsamania.com och till och med ryska RT. Bara för att nämna några. 

Årets jultomte: Klarna-grundaren Niklas Adalberth har lagt en långsiktig plan för att dö utan en krona på kontot. I år droppade han ned genom skorstenen på sin egen stiftelse Norrsken med en rejäl julklapp. En halv miljard kronor skänkte han till stiftelsen. Norrsken verkar för att förbättra villkoren för startups och entreprenörer som vill lösa stora samhällsproblem, så i förlängningen var det en present till oss alla. Grattis alla!

Årets luftslott: Urb-it. Förklaring överflödig.

Årets fågel Fenix: Efter tiotals miljoner kronor i riskkapital gick Goo technologies i graven i mars i år. Oväntat betydde inte det slutet för själva tekniken. I slutet av november avslöjades nämligen att Amazon köpt ut tekniken från konkursboet (Läs: askan) efter bolaget. En riktig återuppståndelse där alltså.

Årets revansch: När Breakit började rapportera om Isabella Löwengrip avfärdades hon av vissa som en simpel bloggare. I år landar hennes skönhetsimperium på 50 miljoner utan att ha tagit in en krona i riskkapital – och Breakits helgintervjun med henne blev en av årets mest lästa.

Årets känga: Collectors grundare Lena Apler och investeraren Staffan Persson skrädde inte orden på Breakit och Carnegie private bankings investerarevent i mars. “Det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ingen vill ha”, sa Lena Apler och Staffan Persson hakade på: “En del av dem borde helt enkelt kamma sig och skaffa ett jobb”. Ouch!

Årets kapitalrunda: Glöm p-piller – nu är det en app som ska berätta när du ska hålla dig borta från att rumla runt i sänghalmen (eller göra det). Affärsidéen bakom Natural cycles fick även investerarna på fall – som la in en kvarts miljard i Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzls bolag.

  
Årets papegoja: "Vi avböjer att kommentera, denna gång". Spotify är inte bara Sveriges största internationella tech-export, utan också landets mest slutna bolag. Om vi hade fått en krona för varje gång presschefen Sofie Grant upprepat denna fras till en journalist – då hade vi varit lyckliga.

Årets citat: ”Det är ju magiskt att de har lyckats göra av med så mycket pengar på så kort tid”, sa Johan Staël von Holstein när Garantibil gjort av med 100 miljoner på kort tid.

Årets kopieringsmaskin: “Talanger skapar – genier stjäl”, är ett gammalt talesätt om låtskrivare. Det verkar också stämma på Mark Zuckerberg, som under 2017 stal varenda ny funktion och design som konkurrenten Snapchat introducerade. Dessutom avslöjade Wall Street Journal att Facebook arbetar utstuderat med att leta upp små startups, följa dem noga – och kopiera dem.

Årets julklapp: Finns det något startups har tjatat så mycket om som billigare personaloptioner? I slutet av november klubbades det äntligen igenom av riksdagen. Kommer det här leda till fler startupmiljonärer, som inte själva grundat bolag?

Årets julklapp vi inte fick: Ett fritt internet. Den amerikanska myndigheten FCC valde att ta bort reglerna som säger att bredbandsbolagen inte får favorisera vissa företag i sina nät. Effekten blir att giganter som Facebook eller Google i framtiden kan få möjligheten att köpa till sig gräddfiler som gör att deras sajter blir snabbare, medan alla andra får trängas i långsammare “filer”. Missa inte Emanuel Karlstens krönika på ämnet.

Årets julklapp ingen ville ha, men fick ändå: Strömmen av spelbolag som börsnoteras verkar outtröttlig. Men nu verkar marknaden ha tröttnat. Både Ruzzle-skaparen Mag interactive och Toadmans noteringar möttes med en gäspning.

Årets kovändning: I november 2016 kallade Mark Zuckerberg idén att ”fake news” påverkade det amerikanska valet för ”galen”. Inför kongressen i november i år lät det annorlunda. Då slog Facebook fast att 126 miljoner amerikaner nåtts av innehåll från en rysk trollfabrik. Syftet: Att skapa splittring i det amerikanska samhället och påverka valet.

Årets mest tröttsamma: Alla företag som säger att de “jobbar med AI”, vilket i marknadsföringssammanhang verkar vara synonymt med vilken mjukvara som helst som automatiserar en uppgift.

Årets minglare: Viggo Cavling i Almedalen är som en ostoppbar maskin. Ta rygg på honom, och träffa ALLA.

Årets flopp: Breakits egen databas.

Årets miljöbov: Wish. Det känns inte direkt hållbart att flyga småprylar, som armband och leksaker, från Kina till Europa med gratis frakt.

Årets diss: Kom från Daniel Wellington-grundaren Filip Tysander. När en av Breakits medarbetare försökte kontakta honom kom direkt ett sms. "Ring inte mig är du vänlig", svarade Tysander, utan att ha fått veta vad saken gällde.  

Läs mer