Nu ska stjärn-vd:n börja trycka in privata miljarder i techbolag

riskkapital Självstyrande bilar
Nu ska stjärn-vd:n börja trycka in privata miljarder i techbolag

Foto: Hexagon

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

”Ingen bransch kommer gå opåverkad ur det här teknikskiftet”, säger Hexagon-chefen Ola Rollén i en intervju där han för första gången avslöjar detaljerna kring sitt nya riskkapitalbolag.

I veckan har vårt avslöjande om Ola Rolléns investering i sensorboaget Fingerprint fått mycket uppmärksamhet - inte minst av investerarna på Stockholmsbörsen. Efter avslöjandena om Ola Rolléns intåg i bolaget har kursen gått upp över 10 procent och marknadsvärdet med runt 1,5 miljarder kronor. För Ola Rollén själv har investeringen, som gjordes för ungefär en månad sedan blivit en riktig fullträff - plus 75 miljoner kronor, enligt Breakits beräkningar.

Men köpet av Fingerprint-aktier är ingen kortsiktig affär för Ola Rollén. Han tror på bolagets långsiktiga potential, säger han, och Hexagon-chefen planerar även för ytterligare investering i svenska techbolag.

”Jag tycker det är otroligt kul med tech och utvecklingen just nu är fascinerande. Det som vi såg i science fiction-filmer på 90-talet är på väg att hända på riktigt nu”, säger Ola Rollén och fortsätter:

”Det finns ingen bransch som kommer att gå opåverkad ur det här teknikskiftet”.

Till vardags leder han själv ett högteknologiskt bolag, mätteknikjätten Hexagon med ett börsvärde på 100 miljarder kronor, och har flera gånger placerats högt upp på ansedda magasinet Harvard Business Reviews lista över världens bästa företagsledare. 

I februari sålde han hälften av sina Hexagon-aktier, då värda 300 miljoner kronor, och flaggade för att han i framtiden skulle bli en betydligt mer aktiv investerare på egen hand. Nu berättar Ola Rollén för första gången mer utförligt om sina planer.

”Jag har startat ett bolag och förutom jag är det ungefär tio andra investerare i bolaget. Vi kommer gå in i ganska få bolag, kanske fyra, fem och stödja dem under ett antal år”, säger han.

Bland andra har Melker Schörling (storägare i Hexagon) gått in i bolaget som kommer ha flera miljarder kronor att investera. 

”Det är i alla fall mer än en miljard”, säger Ola Rollén.

Han uppskattar att varje investering kommer ligga på 500 till 600 miljoner kronor och kommer ske i genomsnitt över en femårsperiod.

”Vi börjar med en mindre investering i varje bolag som sedan växer efterhand. Ambitionen är att bygga upp bolagen och sedan börsnotera dem”, säger han.

Investeringsfokus kommer helt ligga på tech-sektorn och bolag som på allvar kan förändra hela branscher.

”Alla traditionella tråkbranscher kommer från nu och tio år framåt att påverkas otroligt mycket av digitaliseringen. Vi vill vara med och vända upp och ned på hela industrier”, säger Ola Rollén.

Mycket fokus idag inom tech ligger på konsumentsidan men Ola Rollén ser framför allt stora möjligheter på företagsmarknaden (business-to-business).

”Verkstadsindustrin är väldigt intressant exempelvis. Där kommer mjukvaran bli mycket viktigare än hårdvaran som tidigare genererat mest intäkter”, säger Ola Rollén.

Han tar bilindustrin som ett talande exempel där utvecklingen av självstyrande bilar kommer få enorma konsekvenser.

”Självstyrande bilar i kombination med tjänster som Uber gör att behovet av bilar kommer gå ned drastiskt. Säg att 95 procent av försäljningen försvinner genom samåkning och mer effektivt utnyttjande av de bilar som finns”, säger Ola Rollén och fortsätter:

”Transportindustrin kommer fortfarande vara gigantisk men det är mjukvarubolag som kanske Apple och Google som kommer ta en allt större del av försäljningen. När folk inte behöver styra själva kan de ägna sig åt annat när de åker bil, till exempel använda olika mobiltjänster”.

Han håller själv på att positionera sitt Hexagon för den här utvecklingen. Hexagon har tagit fram en GPS-teknik som kan positionera en självstyrande bil med en noggrannhet på två centimeter. Bolaget har också elektroniska kartor som är specialanpassade för en bilrobot att läsa.

”För Hexagon är det här inte kommersiellt intressanta marknader förrän 2020 men på sikt kommer marknaden bli så stor att det vore tjänstefel av mig att inte börja utveckla produkterna redan nu”, säger Ola Rollén.

Frågan är om han själv är kvar som vd för Hexagon då. Ola Rollén har tidigare deklarerat att han blir kvar ytterligare fem år om aktieägarna så önskar. Men han har redan planerat för sin framtida roll i det privata investmentbolaget som ska göra investeringar inom tech.

”I dagsläget kommer jag lägga ned motsvarande ett styrelseuppdrag men förhoppningsvis ska jag leda bolaget den dagen jag slutar i Hexagon”, säger Ola Rollén.

De två första investeringarna räknar han med att avisera i september, ett svenskt och ett utländskt bolag.

”Det svenska företaget är ett nytt bolag i en väldigt traditionell bransch. Med sin teknik hoppas vi att de kommer röra runt rejält i grytan”, säger Ola Rollén.

Läs fler artiklar
LÄS MER