Sök

Inga pengar och inga svar – men krypto-bolaget ändå värt miljarder

UBI Blockchain InternetBitcoinBlockchain

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nu tänker ledningen bakom blockchain-bolaget UBI sälja aktier för 2 miljarder kronor.

Skulle du vilja investera i ett bolag som saknar omsättning och där ingen svarar när du ringer? 

Det verkar i alla fall UBI Blockchain Internet tro, ett bolag som just nu surfar högt på den vilda bitcoin-vågen.

Har du inte heller hört talas om UBI?

Kanske lika bra det, men det är faktiskt ett av de hetaste bolagen i haussen kring världens olika kryptovalutor. Aktien steg med nära 1 000 procent under året vilket värderat UBI till närmare 10 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

Nu planerar ledningen att införskaffa en försenad julklapp till sig själva när man säljer 75 miljoner aktier. Baserat på dagens kurs motsvarar det ett värde på över 2 miljarder kronor. 

Vd:n Tony Liu sitter själv på över hälften av de aktierna som ska säljas.

Men det är någonting som skaver med det Hong Kong-baserade bolaget som specialiserat sig på blockchain, tekniken bakom kryptovalutor som bitcoin.

UBI med sina 18 anställda visar nämligen inte upp några intäkter och har registrerat ett avstängt telefonnummer. När Bloomberg försöker ringa till New York-kontoret vidarekopplas de till en Hong Zu som inte svarar. Hong Zu har ingen titel i bolaget men ingår i den krets av personer som nu planerar att sälja aktier till ett värde av miljarder. 

Enligt UBI vill man använda Blockchain-tekniken för att spåra mat- och läkemedelsprodukters väg från originalkällor till slutkonsument för att motverka förfalskningar.

Charles Lee som är professor på Stanford University är inte imponerad av bolaget och varnar för aktien. Han säger bland annat att det är svårt att verifiera teknologin.

"Du vill absolut inte äga den här aktien", säger Charles Lee till Bloomberg.

Enligt dokument som affärssajten tagit del av badar UBI inte heller direkt i pengar. Bolaget ska ha gjort ett underskott på 50 miljoner kronor senaste året och har knappt några pengar i kassan. Uppgifterna visar att det helt enkelt ser rätt osäkert ut inför framtiden.   

Det finns även en besynnerlig historia knuten till personer i UBI:s ledning. De har kopplingar till bolaget American Oriental Bioengineering Inc (AOB)  som tidigare värderas till flera miljarder kronor. Bolaget har marknadsfört sig med en produkt som uppges stoppa sängvätning med hjälp av teknik från universitetet Berkely.

Framgångssagan och marknadsvärdet fick sig en rejäl törn när en tidigare granskning visade att  det inte fanns några spår av de uppgivna ämnena samt att AOB saknade licensavtal med Berkely.

När UBI noterades tog de bakvägen till börsen genom att gå samman med det redan noterade amerikanska bolaget JA Energy.

Mark DeStefano, från advokatfirman som företräder UBI, vill dock lugna tvivlarna och försäkrar att bolaget så småningom kommer att skapa en användbar och värdefull teknologi.

"Vi är inte en av dom där galna bitcoin-företagen. Vi vill inte klumpas ihop med sådana aktiebedrägerier".

UBI Blockchains framfart återspeglas i flera andra bolag som anammat kryptovalutor. LongFin Corp har exempelvis stigit med över 900 procent sedan noteringen för drygt två veckor sedan.

Under torsdagsmorgonen föll Bitcoin kraftigt efter uppgifter om att Sydkorea överväger en potentiell nedläggning av vissa kryptovalutabörser.

Läs mer