Siffrorna avslöjar: Konkurrenterna gasar ifrån Tesla i Sverige

Elbilar
Siffrorna avslöjar: Konkurrenterna gasar ifrån Tesla i Sverige

Elon Musk, grundare av Tesla.

Erik Wisterberg

Reporter

Så många (eller få) Teslor har sålts i Sverige hittills i år.

Tesla fortsätter att engagera. Intresset var exempelvis stort när grundaren Elon Musk nyligen presenterade elbilmärkets nya lastbil, och även överraskande avslöjade planerna på superbilen Tesla Roadster som ska gå i över 400 kilometer i timmen.

Sett till det stora medieintresset skulle man kunna tro att Tesla är en storsäljare. Men siffror från branschorganisationen Bil Sweden visar att det hajpade bilmärket inte håller jämna steg med sina konkurrenter på den svenska marknaden.

Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, skrev nyligen i ett pressmeddelande att antalet nyregistrerade supermiljöbilar (den fordonskategori som Teslas bilar tillhör) har ökat med 47 procent hittills i år.

Det är en nära dubbelt så stor ökning som Tesla uppvisar.

Maria Lantz, informationschef för Tesla i Sverige vill dock inte att dra några slutsatser innan siffrorna för december är klara.

"Vi ser ett stort intresse för elbilar i Sverige. Vi har många leveranser som sker i december, så jag vill vänta med att kommentera det tills vi har siffrorna för hela året", säger hon till Breakit.

Totalt har 1124 Teslor nyregistrerats i Sverige hittills i år (januari-november). Det är en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period under 2016 då siffran var 897.

Sett till hela bilmarkanden är Teslas marknadsandel i Sverige under 2017 drygt 0,3 procent räknat på antalet nyregistrerade bilar. Bland supermiljöbilarna är marknadsandelen 6,6 procent.

En förklaring till Teslas förhållandevis låga siffror är självklart det höga priset. Sett i försäljningsvärde är Teslas marknadsandel större.

I Norge fortsätter dock Tesla att gå som tåget. I vårt grannland har Tesla sålt 6.005 bilar hittills i år, vilket är en ökning med hela 115 procent. Bilmärket gynnas där av mycket fördelaktiga villkor för just elbilar.

Många väntar nu på budgetbilen Model 3, som kan passa fler plånböcker. Det är sedan tidigare känt att Tesla drabbats av problem med produktionen, vilket gör det oklart när bolaget kan nå sina mål om att lyckas bygga 5.000 Model 3 per vecka.

Bilarna kan reserveras, och spekulanterna hamnar därefter i ett kösystem. I dagsläget får den som reserverar ett exemplar vänta i 12-18 månader, enligt Teslas sajt.

Maria Lantz kan inte svara på när de första leveranserna av Model 3 sker i Sverige.

"Men vi räknar med att de kommer till Europa mot slutet av 2018", säger hon.

Fakta: Supermiljöbilarna som sålde bäst 2017

1. VW PASSAT: 4184

2. MITSUBISHI OUTLANDER: 2246

3. KIA OPTIMA: 1352

4. NISSAN LEAF: 969

5. VOLVO S/V60: 838

6. RENAULT ZOE

7. BMW 3-SERIE: 691

8. TESLA MODEL S: 682

9. VW GOLF: 675

10. VOLVO XC90II: 583

Källa: BIL Sweden, nyregistreringar januari-november 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER