Sakta i backarna – här är första svenska bussen utan förare

Sakta i backarna  – här är första svenska bussen utan förare

Nobinas självkörande bussar. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Nobina blir först i Sverige med att få testa självkörande fordon på allmän väg.

Regeringen öppnade vägen för självkörande fordon i somras. Från och med den 1 juli trädde nya regler i kraft och det blev lättare att få genomföra försök med självkörande fordon på allmänna vägar

Nu har Transportstyrelsen lämnat det första tillståndet att påbörja tester. Det är bussbolaget Nobina som kommer att få gå i bräschen, skriver Ny Teknik.

Nobinas bussar kommer att trafikera en 1,5 kilometer lång sträcka mellan Kista galleria och Victoria Tower utanför Stockholm. Projektet “Autopiloten” kommer att pågå under sex månader och kommer att vara öppet och gratis för allmänheten. Det genomförs av Nobina technology i samarbete med bland annat Ericsson, SJ, KTH och Stockholms stad.

“I takt med urbaniseringen, köer och miljöutmaningar, ställer våra resenärer allt högre krav. Då vill vi vara med och bidra till både nya lösningar, teknik och en bättre kollektivtrafik. Samarbetet med SJ är ett bra exempel på hur vi sedan kan förflytta innovationskoncept till verklig nytta för kollektivtrafiken", säger Jan Bosaeus, vd på Nobina i ett pressmeddelande.

Hastigheten för de självkörande bussarna är satt till max 20 kilometer per timme. Lagen om försöksverksamhet kräver att en fysisk person befinner sig i eller utanför fordonet. Det saknar ratt men kan styras med hjälp av en styrpinne.

Ytterligare sju ansökningar väntar på att behandlas, bland annat från Volvo och Autonomous mobility, skriver Ny Teknik.

Läs fler artiklar
LÄS MER