Svensken bakom Volvo-affären – gör 20 miljarder i ren vinst

Breakit - Svensken bakom Volvo-affären – gör 20 miljarder i ren vinst

Christer Gardell, medgrundare Cevian. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu kan Ericsson bli riskkapitalisten Christer Gardells nästa köp.

Det är riskkapitalfonden Cevian som är säljare av aktierna i latsbilstillverkaren AB Volvo. Motsvarande 8,2 procent av aktierna säljer Cevian till kinesiska Geely.

Grundare till Cevian är finansmannen Christer Gardell. Han köpte de första aktierna i AB Volvo i juli 2006 och med facit i hand har det blivit en av de mest framgångrikaste affärerna i svensk näringslivshistoria. Till Dagens Industri säger han på onsdagsmorgonen:

"Volvo har blivit ett bättre bolag och vi har gjort en fantastiskt bra affär. När vi gör slutkalkylen på vår Volvoinvestering så har vi tjänat nästan 20 miljarder inklusive utdelningar på vårt innehav".

Christer Gardell tänker inte dela ut miljardvinsten från Volvo-försäljningen till sina andelsägare utan planerar istället att investera pengarna. Det öppnar för nya köp i Ericsson där Cevian sedan tidigare är storägare – även om Christer Gardell i dagsläget inte vill kommentera om han har några sådana planer.

Men han flaggar för att Cevian håller på att köpa aktier i ett nytt börsnoterat bolag. 

"Vi håller för närvarande på att investera i ett nytt bolag. Vi gillar bra bolag som är billiga och där det finns möjligheter att skapa värde genom förändring", säger han till Bloomberg News.

Läs fler artiklar
LÄS MER