Piratsajten Swefilmer stängs ned - grundare ställs inför rätta

Piratsajten Swefilmer stängs ned - grundare ställs inför rätta

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Administratören Ola Johansson gav själv beskedet i natt. ”Jag fick sitta på häktet i 90 timmar”.

I ett Youtubeklipp med rubriken "Swefilmer. One last time. R.I.P. 13/2/2011 - 31/7/2015” meddelade i natt administratören Ola Johansson bakom sajten nedläggningen.

Bakgrunden är ett tillslag som polisen gjort mot Ola Johansson. I filmklippet berättar han själv om vad som hänt:

”Det har varit en jobbigt månad minst sagt. Den 8 juli fick jag husrannsakan av polisen hemma. Jag blev av med dator, mobil och andra saker”, säger Ola Johansson.

Nu väntar en rättegång och Ola Johansson är i filmen synbart tagen av situationen:

”Jag fick sitta på häktet i 90 timmar. När jag kom ut på måndagen hade hemsidan legat nere sedan fredagen”, säger han.

Via en server i Ryssland har Swefilmer distribuerat streaming av svensktextade filmer och tv-serier sedan den 13 februari 2011 - utan film- och tv-bolagens tillstånd. I början av månaden så uppstod problem med den ryska serven. 

”Det började med att alla saker från OK.ru försvann. Det är den tjänsten där vi har lagt upp alla videoklipp som spelas upp vår sida”, säger Ola Johansson på Youtube.

Regissören Anders Nilsson, som bland annat ligger bakom Johan Falk-filmerna, applåderar beslutet att stänga Swefilmer, rapporterar nyhetsbyrån TT.

"Vi är ingen anonym Hollywood-studio. Vi är ett gäng filmare och andra med rejält patos och vi ger oss inte när nån spottar oss i ansiktet genom att stjäla våra filmer och lägga ut dem på kriminella sajter och på olika sätt dela dem i gratisvärlden", skriver Nilsson på Johan Falk-filmernas officiella Facebooksida.

Läs fler artiklar
LÄS MER