Storbanken: Bitcoin är värt – noll!

BTCX
Storbanken: Bitcoin är värt – noll!

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kryptovalutan sågas i ny analys.

Kryptovalutan bitcon har haft en omtumlande julhelg. På julafton handlades en bitcoin till under 13.500 dollar för att under juldagen och annandag jul återhämta sig rejält och vid 14.15-tiden på annandagen betalas drygt 15.100 dollar för varje bitcoin, enligt marknadsplatsen Coindesk.

Samtidigt rapporterar flera medier om en ny, minst sagt, kritisk bitcoin-analys. Det är den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley som i ett brev till sina kunder sticker ut hakan rejält. I en analys med rubriken “bitcoin decrypted” (“bitcoin avkodat”, på svenska) argumenterat Morgan Stanley för att värdet på en bitcoin kan vara – noll. Visserligen ger Morgan Stanley inget formellt riktpris på bitcoin men samtidigt konstaterar analytikern bakom rapporten att det idag bara är tre av världens 500 största e-handlare som accepterar bitcoin som betalningsmedel.

“Om ingen accepterar teknologin för betalningar så borde värdet vara noll”, heter det i Morgan Stanleys analys.

Här kan du läsa ett mer utförlig referat av analysen. Och vill du ha en helt annan bild av verkligheten – spana in denna intervju med Christian Ander, grundare av bitcoin-mäklaren BTCX. Christian spår att bitcoin-priset på sikt kommer att spränga 100.000-vallen räknat i dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER