Storbanken: Bitcoin är värt – noll!

Breakit - Storbanken: Bitcoin är värt – noll!
Foto: TT
Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Kryptovalutan sågas i ny analys.

Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Kryptovalutan bitcon har haft en omtumlande julhelg. På julafton handlades en bitcoin till under 13.500 dollar för att under juldagen och annandag jul återhämta sig rejält och vid 14.15-tiden på annandagen betalas drygt 15.100 dollar för varje bitcoin, enligt marknadsplatsen Coindesk.

Samtidigt rapporterar flera medier om en ny, minst sagt, kritisk bitcoin-analys. Det är den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley som i ett brev till sina kunder sticker ut hakan rejält. I en analys med rubriken “bitcoin decrypted” (“bitcoin avkodat”, på svenska) argumenterat Morgan Stanley för att värdet på en bitcoin kan vara – noll. Visserligen ger Morgan Stanley inget formellt riktpris på bitcoin men samtidigt konstaterar analytikern bakom rapporten att det idag bara är tre av världens 500 största e-handlare som accepterar bitcoin som betalningsmedel.

“Om ingen accepterar teknologin för betalningar så borde värdet vara noll”, heter det i Morgan Stanleys analys.

Här kan du läsa ett mer utförlig referat av analysen. Och vill du ha en helt annan bild av verkligheten – spana in denna intervju med Christian Ander, grundare av bitcoin-mäklaren BTCX. Christian spår att bitcoin-priset på sikt kommer att spränga 100.000-vallen räknat i dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER