Sök

Här är startup-profilernas nyårsönskningar – till ekosystemet

Pär-Jögren Pärson, Tuva Palm, Louise Liljedahl, Elisabeth Thand Ringqvist, Sïmon Saneback, Sanna Westman, Karl Rosander och Louise Brudö. Foto: Press, Sara Lindmark, Alexander Donka och Linda Alfvengren.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ännu bättre optioner, utvisningsstopp och färre galor.

I november i år klubbades till slut de nya personaloptionsreglerna som startupbranschen längtat efter så länge. Men långt ifrån alla är nöjda. Vi frågade några av Sveriges främsta personer inom techsektorn vad de skulle önska sig av tomten till ekosystemet. Då ropade flera profiler på ännu snällare optionsregler.

Paulina Modlitba Söderlund, digitaliseringsexpert med erfarenhet från bland annat Stardoll, Bonnier och Toca Boca:

“Jag tänkte först på det mest ‘givna’ som optioner, mer flexibla anställningsformer och bostäder. Men om tomten är riktigt snäll i år ser han till att alla startups helt plötsligt har minst en kvinna i grundarteamet (och/eller styrelsen) eftersom forskning visat att det finns en korrelation mellan mångfald och prestation/kreativitet. Dessutom är jag för kvotering och är säker på att tomten också är det så hey - vi kör!”

Sïmon Saneback, e-handelsexpert och partner på riskkapitalbolaget Wellstreet:

“Ärligt talat skulle jag önska att tomten kommer med en säck full av utvecklare - som dessutom får stanna kvar i landet.”

Karl Rosander, medgrundare av Acast:

Ett riktigt bra klimat för anställdas incitamentsprogram samt obligatorisk utbildning för riskkapitalister i hur man driver bolag. I alla fall för de som ska sitta i din styrelse.”

Sanna Westman, investeringsansvarig på riskkapitalbolaget Creandum:

“Jag önskar att det blev enklare för företag att anställa duktiga människor från andra länder, speciellt utanför EU. Att få ett arbetstillstånd idag tar alldeles för lång tid, och det är orimligt komplicerat att förhålla sig till.”

Louise Liljedahl, medgrundare och personalchef på Footway:

“Ska jag vara ärlig så tror jag att de flesta startups skulle behöva mer egen tid och färre galor, seminarier och smarta tips från omgivningen på vad man borde göra. Inte för att det är dåliga saker men för att det är så extremt många prioriteringar och för att nå sina mål behöver man fokusera stenhårt på att bygga bolaget.”

Pär-Jörgen Pärson, partner på riskkapitalbolaget Northzone:

“Jag önskar att man gör om och gör rätt avseende personaloptioner för startups. Här finns världens chans att skapa framtidens jobb och välstånd som bygger på att anställda blir betydande aktieägare i sina företag - inte att ägandet koncentreras ännu mer till några mäktiga finansfamiljer och ansiktslösa institutionella ägare.”

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för riskkapitalföreningen:

“Jag skulle önska mig en stoppmekanism för förslag som sabbar för växande företag. Det faktum att förslagen kommer ut även om de inte genomförs på grund av stora protester skapar mycket oro. Främst hos internationella investerare.”

Tuva Palm, produktchef på Nordnet:

“Sverige gynnas av fler entreprenörer som vågar, och entreprenörer gynnas av att fler medarbetare får vara med på resan, inte bara fysiskt utan även ekonomiskt. Det verkar finns en missuppfattning att entreprenörer har någon form av guldäggsbyxor när faktum är att de allra flesta jobbar dygnet runt utan ersättning för att sedan eventuellt lyckas. De som lyckas måste kunna dela framgångarna med sina anställda på ett förmånligt och rättvist sätt. Därför hoppas jag att tomten ser över regelverk och skatter kring optioner.”

Louise Brudö, affärscoach på Chalmers ventures och medgrundare av resesajten Destly:

“Jag önskar mig att politikerna insåg att varje investerad krona i de bästa svenska inkubatorerna ger hela 14 kronor tillbaka till samhället och därmed gav kraftigt ökade bidrag till dem. Idag lägger inkubatorerna mycket tid på att söka pengar för sin egen överlevnad istället för att skapa ännu fler nya framgångsrika företag.”

Läs mer