Sök

Amerikanska porrbolag bakom nya kravbreven till svenska fildelare

Jakten på nätpirater

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

”Filthy Old Men 3”, ”Total MILF” och ”Our Latin Babysitter”. Nu ger sig piratjägarna efter barnförbjuden nedladdning.
Här är den internationella porrkvintetten som vill tvinga svenska fildelare att pröjsa.

Betala 7.000 kronor – eller riskera att dras inför domstol anklagad för att ha fildelat porrfilm illegalt. Så ser valet ut inför julhelgen för en rad svenskar som fastnat i piratjägarnas nät.

Breakit kan idag avslöja att en kvintett av porrfilmstudior från USA och Kanada står bakom den nya våg av kravbrev som skickas till misstänkta fildelare i Sverige.

”Gissningsvis är det här en effektiv taktik. Att bli påkommen med att ha laddat ned actionfilmer är inte särskilt skambelagt i jämförelse”, säger en källa till Breakit.

Rättighetsinnehavarna har fått ut namnen på ett antal svenska Telia-kunder vars IP-adresser ska ha använts vid fildelning av totalt 117 porrfilmer. 

I måndags kunde Breakit avslöja att en ny spelare har gett sig in i piratjakten i Sverige. Innerstans Advokatbyrå skickar ut brev till svenskar som anklagas för att ha spridit film illegalt.

”Detta kommer att hålla på under en lång tid, och under stor omfattning”, sade byråns jurist Alex Bloch till Breakit.

Som bevis presenteras uppgifter om att ett IP-nummer som är knutet till personen i fråga har använts vid olaglig fildelning. Mottagaren får också veta vilken film det gäller. I flera fall handlar det om filmer med mycket grova titlar, exempelvis "Young & Anal" och "Too small to take it all 9".

Sedan kommer ett ”erbjudande”. Om man betalar 7.000 kronor så lovar advokatbyrån att saken är ur värden. Annars hotas mottagaren med en rättsprocess – där skadeståndskraven kan bli mycket större.

Hanteringen av dessa ärenden sker via en svensk advokatbyrå och en cypriotisk upphovsrättsagent. Nu kan Breakit dock berätta att fem porrfilmsproducenter är de egentliga uppdragsgivarna. Det handlar om följande bolag:

• Devil’s Firm, baserad i Los Angeles.

• Mile High Media, baserad i Kanada.

• Girlfriend Films, baserad i Valencia, Kalifornien.

• Third Degree Films, baserad i Los Angeles.

• OL Entertainment, baserad i Kanada.

Tillsammans gav de 2015 Mircom International Content Management & Consulting i uppdrag att beivra illegal spridning av deras porrfilmer. Mircom har i sin tur tagit hjälp av svenska advokater för att via Patent- och marknadsdomstolen tvinga internetoperatören Telia att lämna ut personuppgifter på misstänkta svenska fildelare.

Den 27 september fick Telia en månad på sig att lämna ut namn och adress till ett antal av sina kunder. Liknande processer har tidigare drivits av danska Njord Lawfirm mot i stort sett samtliga stora internetoperatörer i Sverige.

Det hela påminner om initiativet ”Spridningskollen”, som efter hård kritik skrotades innan några kravbrev hade skickats ut. Breakits krönikör Emanuel Karlsten har tidigare kritiserat den nya fildelarjakten. 

"Det är en form av utpressning: Betala, eller så ses vi i domstol där du får dra dina förklaringar", skrev han om saken.

Det är också oklart vad som händer med den som vägrar att betala.

Både Njord och Innerstans Advokatbyrå hotar med civilrättsliga skadeståndsprocesser, något som kan bli väldigt dyrt för en privatperson som förlorar. Frågan är om det räcker med ett IP-nummer som bevis, eller om rättighetsinnehavarna faktiskt måste bevisa vem som suttit vid datorn.

Åsikterna kring detta går isär. Sanna Wolk, professor i upphovsrätt, menar att man helt enkelt kan slänga kravbreven i soptunnan och bestrida ärendet om det går till indrivning via Kronofogden. 

"Den som har ett öppet nätverk kan inte hållas ansvarig för kränkningar av upphovsrätt – som nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin interuppkoppling. Det har slagits fast i en EU-dom förra året", sade hon nyligen till Ny Teknik

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, ger dock rådet att betala om man är skyldig. Att hävda att någon annan begått brottet via ens öppna wifi-nätverk behöver inte innebära att domstolen friar. 

"I ett civilmål är det inte säkert att den förklaringen flyger, men bevisvärderingar i förväg är omöjliga", sade Mårten Schultz till IDG tidigare i höstas. 

Läs mer