Så blåser svenska Wish-shoppare staten på uppemot en miljard

WishKina

Wish är en e-handelsplattform som blir alltmer populär. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Betalar du själv in moms när du shoppat loss på Wish?

Shoppingappen Wish har tagit svenskarna med storm. I skrivande stund sitter nog en och annan julshoppare och väntar på sitt paket från appen, som låter dig beställa sanslöst billiga prylar utan mellanhänder direkt från fabriker i Kina.

Men det finns baksidor med Wish. Vår planet håller som bekant på att värmas upp på grund av utsläppen av växthusgaser. Att shoppa billiga prylar som går via flygfrakt från Kina till Sverige är ett jättebra sätt att elda på den utvecklingen.

Nu rapporterar Ekot dessutom att många svenskar, ofta omedvetet, blåser den svenska staten på pengar när de shoppar från Kina.

Den som beställer varor från exempelvis Wish är nämligen skyldig att själv betala in moms i efterhand. Det är det inte särskilt många som gör.

”Det är många som inte vet, eller reflekterar över, att det kan utgå tull och moms”, säger Åsa Wilcox, avdelningschef på Tullverket, till Ekot.

Tullverket och Postnord menar att den svenska staten går miste om mellan 500 miljoner och en miljard kronor årligen på detta sätt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är oroad.

”Det är problematiskt med momsintäkter som inte kommer in. Det är ju pengar som skulle kunna gå till skola, sjukvård, polis och militär”, säger hon till Ekot.

I dagsläget är det dock riskfritt att fuska. Tullverket gör inga kontroller, eftersom kostnaden för att jaga momsfuskare skulle bli för stor med tanke på att varorna är så billiga.

Det tycks alltså bli en samvetsfråga för de svenska Wish-shopparna om de väljer att bidra till den svenska välfärden när de klickar hem megabilliga prylar från Kina eller inte.

Tullverket planerar att satsa mer på information till allmänheten.

Samtidigt dundrar 150.000 paket om dagen in till Arlanda från Kina.

Läs mer