Fotbollsstjärnan som vill lära barn spara – plockar in miljonbelopp

Barnpengar
Fotbollsstjärnan som vill lära barn spara – plockar in miljonbelopp

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Miljonbelopp investeras i Hammarby-spelaren Philip Haglunds startup Barnpengar.

I samband med Småbolagsdagen förra månaden uppmanade min kollega Stefan Lundell entreprenörer på plats att pitcha sina affärsidéer för oss. Vi lade därefter upp fem av pitcharna i videoformat på sajten – och lät er läsarna rösta på den startup som ni ville veta mer om.

Överlägset flest röster fick startupen Barnpengar, som Hammarby-fotbollsspelaren Philip Haglund är grundare och vd för. 

Men det var inte bara ni läsare som gillade konceptet. Bolaget har nu gjort klart med extern finansiering från affärsängeln Oscar Salén, som tidigare investerat i bland annat Hyper Island, eWork och Werlabs.

”Det känns jättekul. Det hela har gått ganska smärtfritt och när vi träffade Oscar så kändes det klockrent direkt. Vi har fått in de pengarna vi ville ha in”, säger Philip Haglund till Breakit.

Exakt hur mycket som investeras i bolaget är fortsatt hemligt, men det rör sig om en såddrunda i storleksklassen mellan 1 och 5 miljoner kronor.

”Förutom att vi ska göra den svenska appen bättre planerar vi nu att expandera globalt. Vi ska även anställa en CTO”, säger han.

Philip Haglund berättar att de även planerar att integrera en ”Swish-funktion" i appen.

”Föräldrarna ska kunna föra över pengar till sina barn i appen. I dagsläget måste man gå via andra applikationer för att göra det.”

Det har gått ungefär fem månader sedan Philip Haglund släppte appen Veckopengen till allmänheten. Där kan användarna, barn och föräldrar, bland annat hålla koll på veckopeng och vilken ränta som går att få om man sparar den. Föräldrarna kan även få en påminnelse när det är dags för veckopengsutdelning samt lägga ut uppgifter till barnet, så som att städa rummet eller hjälpa till med att klippa gräset.

I dagsläget har appen runt 20 000 användaren – en siffra som man delvis lyckats uppnå tack vare att Apple pushat för appen i sin e-butik App Store.

”Det är i princip det bästa som kan hända för en app i dagsläget, nedladdningsmässigt. Att de har valt att lyfta oss beror nog på att vi har ett gott syfte, att vi vill lära barn hantera pengar. Det tror jag ligger som grund till att de valt ut oss som bästa app.”

Hur påverkar det här din fotbollskarriär?

”Det påverkar positivt. Jag har alltid gjort saker vid sidan av fotbollen och det här är det som har varit roligast och enklast att kombinera. När jag pluggade eller jobbade var tiden mer styrd, men nu kan jag lägga upp tiden som jag vill.”

Läs fler artiklar
LÄS MER