Bitcoin Cash rusar när bitcoin sjunker: "Det är en stor grej"

Safello Bitcoin.com
Bitcoin Cash rusar när bitcoin sjunker: "Det är en stor grej"

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Kryptovalutan Bitcoin föll med nära 13 procent under onsdagmorgonen.
"Inte omöjligt att bitcoin går ner i några veckor", säger bitcoin.com-grundaren Emil Oldenburg.

Bitcoin-kursen har fullkomligen exploderat de senaste månaderna. I slutet av september kostade en bitcoin drygt 3.600 dollar. På måndagskvällen noterades en topp nära 20.000 dollar.

Onsdag morgon föll dock kursen tillbaka rejält. På kort tid gick kursen ned ungefär 13 procent till 16.626 dollar, rapporterar Bloomberg.

Enligt sajten är det den största nedgången sedan terminshandeln i bitcoin – det vill säga möjligheten att satsa pengar på nedgångar – öppnades upp för ett par veckor sedan.

Emil Oldenburg, medgrundare av bitcoin.com, menar att nedgången är naturlig.

“Det har gått tillbaka till samma pris som vi hade för någon vecka sedan. Det är inte ett prisfall på samma nivå som vi har sett tidigare. Då har det varit lodrätt neråt. Sådana här mönster är naturliga i bitcoinvärlden.”

En orsak till fallet kan vara att den Coinbase, den största plattformen för handel av bitcoins, igår öppnade upp för handel av den konkurrerande kryptovalutan bitcoin cash.

Bara det senaste dygnet har den kursen ökat med över 50 procent, vilket är ett tecken på att fler väljer att investera i den valutan.

Emil Oldenburg, som själv har sålt alla sina bitcoins och istället valt att satsa på bitcoin cash, menar att det kan hänga ihop.

“Det kan vara en bidragande orsak. När många användare fick möjlighet att handla bitcoin cash kan folk ha valt att sälja lite bitcoin”, säger han.

Även Frank Schuil, vd på bitcoin-mäklaren Safello, menar att det kan hänga ihop.

"Det är en stor grej att bitcoin cash listades, men för bitcoin är inte det här någon stor nedgång. Det är många kryptovalutor som kan gå upp 10-15 procent på en vecka. Om det skulle röra sig om 40-50 procent värdetapp på en månad skulle det vara signifikant", säger han.

Enligt Emil Oldenburg finns det samtidigt faktorer som pekar på att mycket kan komma att hända med kurserna den kommande tiden. Just nu väntar 80.000 bitcoin-transaktioner på att gå igenom – pengar som sedan kan komma att investeras i andra valutor.

Det rör sig om 200.000 bitcoins. Sett till nuvarande kurs motsvarande 28 miljarder kronor.

“Det är fruktansvärt mycket. Vart de pengarna är på väg är svårt att säga, men det är inte omöjligt att bitcoin går ner i några veckor medan bitcoin cash går upp”, säger han, och hänvisar till statistik på tradeblock.com.

Att hela 80.000 transaktioner väntar på att gå igenom är ett stort problem med bitcoin, enligt Emil Oldenburg. Rent tekniskt kan inte alla som vill sälja en bitcoin göra det samtidigt, vilket innebär att de som betalar högst avgifter får igenom sina transaktioner först.

I teorin innebär det att en person som vill sälja sina bitcoins vid en viss kurs kan tvingas hålla på dem under en längre tid – vilket kan göra att kursen hunnit falla innan försäljningen gått igenom.

“Om många personer som ska med en buss, och bussen bara har ett fåtal säten, då får resten stå och vänta utanför. Så är det här också. Om det vill sig illa i en krasch så kommer många inte ha möjlighet att casha ut.”

Frank Schuil på Safello drar å sin sida inte på allt för stora växlar när det gäller väntetiderna.

"Efter den stora intresseökningen senaste tiden så finns en viss försening, men problemet här är avgifterna till bitcoinbrytarna", säger han.

I dagsläget kan det kosta över 20 dollar i avgifter att sälja en bitcoin. För Safello, som mäklar bitcoin direkt mot svenska kronor är de höga avgifterna idag ett problem.

Samtidigt menar han att det går att komma runt problemet.

"Det finns växelbörser där man handlar i realtid och då gör man det genom en orderbok, och inte direkt över blockkedjan. Det är först när man överför faktiska bitcoin över blockkedjan som problemet uppstår", säger Frank Schuil.

Jonas de Lange har bidragit till den här artikeln. 

Läs fler artiklar
LÄS MER