Sök

Bitcoin en energislukande miljöbov? Forskaren ryter ifrån: "Skräcksiffror"

Bitcoin

Dag Lundén. Foto: Istockphotos/Privat

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Beräkningarna kring bitcoins energiförbrukning har spårat ur och förvandlats till skräcksiffror, menar KTH-forskaren Dag Lundén.

Debatten om bitcoins miljöpåverkan har gått het – liksom spekulationerna i hur mycket energi kryptovalutan egentligen slukar.

Det krävs nämligen stora mängder energi för att gräva fram nya bitcoins, en process som kallas för "mining".

Sajten Ars Technica hänvisar exempelvis till Digiconomists statistik och uppger att bitcoin-nätverk slukar lika mycket årlig energi som hela Danmark.

Bloomberg konstaterar i sin tur att oron över kryptovalutans energiförbrukning är överdriven.

Dag Lundén, som forskar i energiförbrukning på Centre for Sustainable Communications på KTH, är inne på samma spår. Han är även miljöchef på Telia i Sverige, inom enheten Technology.    

Dag Lundén poängterar att han inte har forskat konkret på just bitcoin, men att han och forskningskollegan detaljerat följt energi- och koldioxidutvecklingen i Sverige under många år. Utifrån detta har han gjort överslagsberäkningar baserat på det han beskriver som "skräcksiffror" kopplade till bitcoin.  

Resonemanget om att bitcoin skulle sluka lika mycket energi som hela länder är orimligt, enligt forskaren.

”Det blir sådana groteska tal, vi kommer aldrig att komma dit eftersom det faller på sin egen orimlighet", säger Dag Lundén.

Han spår bland annat att bitcoin-processen kommer att effektiviseras och pekar på den tekniska utvecklingen som hittills skett inom datacenter.

Själv vill han inte sia om siffrorna och drar istället paralleller till när 3G-nätet först rullades ut i Sverige. Då höjdes röster höjdes om att energiförbrukningen skulle motsvara den hos ett kärnkraftverk. 

"Så blev det inte. Resultatet blev snarare en tiondel av detta. Många av de här bitcoin-siffrorna kommer från samma källa där någon stackare har suttit och räknat och sedan har det fått spridning. Beroende på vilken utgångspunkt man har i sina beräkningar så kan man komma till helt olika slutsatser och då finns alltid risken att hamna väldigt fel”.

Varför är det så svårt att räkna på bitcoins energiförbrukning?

”Det är som att försöka räkna på internet. Nätet är komplext, och det går inte att basera beräkningen på fraktioner av det. Man måste titta på alla delar och sedan summera upp resultatet innan man skalar upp och drar några slutsatser".

Forskaren vill inte kalla bitcoin för en miljöbov och pekar istället på möjligheterna som följer med kryptovalutan.  

”Frågan man också bör ställa sig är om det inte finns några miljöproblem kopplade till dagens befintliga betalningssystem med mynt och papper?".

Forskaren drar även paralleller till dem som "rackar ned" på elbilar och litiumbatterier för att vara dyra ur ett miljöperspektiv, och menar att man missar den pågående effektiviseringen.  

"Den första teknikgenerationen är alltid sämst energi-prestandamässigt. För elbilen så behöver man därtill också jämföra med alternativet fossilbil, men också ställa sig frågan vad det finns för möjliga alternativ om man vill kunna åka bil överhuvud taget i framtiden?", säger Dag Lundén. 

Äger du några bitcoin?

"Inte än, men det är bara en tidsfråga innan man själv sitter där".

Läs mer