Facebook anklagas för att missbruka sin dominerande ställning i Tyskland

Metaintegritetsskyddintegritet

Mark Zuckerberg. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Facebooks svar: "Vi är populära men inte dominerande"

Den tyska konkurrensmyndigheten Bundeskartellamt har funnit att Facebook missbrukar sin dominerande ställning i Tyskland. Det genom att samla in information om sina användare även när de besöker andra sidor utanför det sociala nätverket. Det sker bland annat genom att Facebook får information om användarna genom att hemsidor som inte ägs av sociala medierjätten har like-knappar att klicka på. Facebook får också in information från andra plattformar som de äger till exempel Instagram.

Det framgår av en utredning som myndigheten gjort och vars bedömningar man nu publicerar på sin hemsida.

”Användare är omedvetna om detta. Och vi är från vår synpunkt inte övertygade om att användarna har gett sitt samtycke till Facebooks trafikspårning och sammanfogningen av data med deras Facebook-konton”.

”Omfattningen och sättet hur data samlas in strider mot de principiella lagarna om dataskydd i Europa”, sade Andreas Mundt, chef för Bundeskartellamt.

I en kommentar uppgav Facebook att Bundeskartellamt har målat upp en felaktig bild och att företaget är populärt i Tyskland, men inte dominerande.

Facebook sade även att man tänker ta itu med frågorna som Bundeskartellamt tagit upp. Det innebär att man tänker arbeta direkt med relevanta tjänstemän kring dataskyddet och se till att man lever upp till de nya dataskyddsreglerna som EU inför i maj 2018.

Läs mer