“Tagga en vän”-eran är över på Facebook – lockbeten nedgraderas

Breakit - “Tagga en vän”-eran är över på Facebook – lockbeten nedgraderas

Bildmontage med Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook. Foto: Thibault Camus/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Sociala medier-jätten tar nya tag mot spammiga uppmaningar.

“Tagga en vän som också gör så här”, “gilla om du känner igen dig”, “dela om du håller med”. Vi har alla sett de uppmaningarna på Facebook. Det kan vara ett väldigt enkelt sätt för Facebooksidor att få fart på sina inlägg. Samtidigt stör det användare som lätt kan uppleva det som spam.

Nu tänker sociala medier-jätten sätta stopp för beteendet.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att man tagit fram en algoritm som ska känna igen det man kallar för “engagemangslockbete”. Det handlar om att på olika sätt få användare att dela, gilla, kommentera och tagga varandra i inlägg med direkta uppmaningar.

Kort förklarat kommer den typen av poster kommer nu att flyttas längre ned i flödet.

Samtidigt skulle en sådan algoritm kunna slå mot exempelvis välgörenhet, efterlysningar, eller förfrågningar om tips. Men Facebook hävdar att den nya ändringen fortfarande kommer släppa igenom den typen av mer genuina förfrågningar.

“Vi kommer istället att flytta ned inlägg som strider mot ett kärnvärde i vår nyhetsflöde – autenticitet”, skriver bolaget och fortsätter:

“Sidadministratörer borde fortsätta fokusera på att posta relevanta och meningsfulla berättelser som inte använder sig av engagemangsbetetaktik.”

Läs fler artiklar
LÄS MER