Tesla-utmanaren Nio visar upp egen elbil till halva priset av Model X

Elbilar
Tesla-utmanaren Nio visar upp egen elbil till halva priset av Model X

Foto: Press

Finwire / Breakit

Den kinesiska elbilsstartupen Nio har visat upp sin första elbil ES8, skriver CNBC:s nätupplaga.

ES8 är en sjusitsig SUV som kan tillverkas skräddarsytt och kommer med ett artificiellt intelligenssystem. Bilen uppges kunna nå en acceleration till 100 kilometer i timmen på 4,4 sekunder.

Men det mest uppseendeväckande med ES8 är själva prislappen. Bilen har ett utgångspris på 448 000 yuan, vilket motsvarar ungefär 576 000 kronor. Detta är nästan hälften vad en Model X från Tesla kostar i Kina.

Bakgrunden till varför Nio kan konkurrera med ett såpass lågt pris är att man åtnjuter den kinesiska statens subventioner på elbilar.

”Det är svårt att säga hur detta påverkar Teslas försäljning i Kina. Det är möjligt att de kommer att sälja mindre när vår produkt är ute. Men förmodligen kommer de att kunna hålla uppe försäljningstillväxten eftersom hela marknaden växer, det är svårt att säga”, sade Nios grundare William Li om hur lanseringen kan påverka Tesla i Kina.

Kina är världens största marknad för elbilar och Tesla har redan planer på att börja tillverka bilar i landet.

Nio siktar på att nästa år börja ta emot förbokningar för EP9. Det är Nios supersnabba elbil som kan klara av hastigheter på över 300 kilometer i timmen.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER