Statens riskkapitalgeneral slår larm: Uppförsbacke för de flesta

Statens riskkapitalgeneral slår larm: Uppförsbacke för de flesta

Peder Hasslev. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Statliga Saminvest första investering blev i en life science-fond – men nästa gång blir det sannolikt en tech-fond, avslöjar vd:n Peder Hasslev.

Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest (som tidigare gick under namnet Fondinvest) genomförde i veckan inan jul sin första investering.  Det rörde sig om en investering på 160 miljoner kronor i fonden Hadean Capital, som i sin tur ska satsa på nordiska life science-bolag. Det handlar främst om svenska företag inom bioteknik och läkemedel.  

”Det här innebär att vi får en ny välbehövlig större spelare. Målet är att få ihop 1 miljard, då har man muskler att vara med tidigt och följa med”, säger Peder Hasslev, vd på Saminvest, om den nya fonden.

Saminvest, som startades förra året, har totalt 5 miljarder kronor att investera, satsningar som kommer att ske under en längre tidsperiod. Fokus ligger mot life sciene och digitalisering.

Saminvest ska inte starta några egna fonder utan gör investeringarna i fonder som drivs av privata aktörer. Peder Hasslev berättar att man redan har fattat beslut om ytterligare två investeringar. Han vill inte avslöja detaljer några detaljer men säger samtidigt att det inte handlar om life science.

“Det blir förmodligen åt tech, så mycket kan jag säga”.     

Saminvest målsättning är att stötta sektorer där man anser att utmaningarna är extra stora, och man söker fonder och team som man anser har goda möjligheter att lyckas.

Peder Hasslev menar att många bolag inom tech, liksom många andra branscher, har svårigheter att hitta kapital.

”Min bild från dem som stöttar startups är att det generellt är brist på kapital över hela linjen. Det finns några få fintech-bolag i Stockholm som inte har uppförsbacke eftersom det är gynnsamma förhållanden, men vår bild är att det överlag är uppförsbacke”, säger Peder Hasslev.

Läs fler artiklar
LÄS MER