Först Financial Times - och nu är The Economist på väg att säljas

The Economist
Först Financial Times - och nu är The Economist på väg att säljas

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Storaffärerna avlöser varandra i medievärlden. Ägaren Pearson överväger ny miljardaffär.

I torsdags blev det klart att japanska Nikkei köper prestigetidningen Financial Times för motsvarande 11 miljarder kronor. I helgen kom uppgifter från just Financial Times att förlagsgruppen Pearson också överväger att sälja sin 50-procentiga andel i en annan riktigt tungviktare i medieindustrin, The Economist.

Pearson uppges förhandla med den italienska finansfamiljen Agnelli om en affär. Prislappen väntas hamna på motsvarande drygt 5,3 miljarder kronor för Pearsons andel. Intressant att notera är att det innebär att The Economists i så fall värderas till ungefär samma pris som Financial Times - trots att The Economist ifjol gjorde en mer än dubbelt så hög rörelsevinst.

En förklaring är att en ny köpare bara kommer över hälften av bolaget och därmed måste komma överens med de andra ägarna om alla större strategiska vägval. En annan är att Nikkie betalade ett extremt högt pris - över 30 gånger rörelsevinsten.

Intressant att notera är också att Pearson, om försäljningen går i mål, i framtiden nästan helt fokuserar på utbildningssektorn. Det är uppenbarligen en hett segment inom den digitala omvandlingen just nu. Svenska investmentbolaget Kinnevik har till exempel vid ett flertal tillfällen pekat ut utbildningssektorn som ett framtida investeringsområde. 

Läs fler artiklar
LÄS MER