Sök

Viggo Cavling: Därför är bitcoin bättre än H&M-aktier

Bitcoin

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Jag satsar hellre mina pengar på bitcoin än H&M-aktier, skriver Viggo Cavling i en krönika.

I fredags kom H&M med nya försäljningssiffror. Det visade sig att de så kallade analytikerna hade missbedömt läget och att familjen Perssons snack om familjeföretagets ljusnande framtid var just bara snack. H&M hänger inte med i den digitala revolutionen utan har för många fysiska varuhus och för dålig butik digitalt.

Personligen älskar jag H&M och köper sedan många år alla min kläder i deras herrbutik på Norrmalmstorg. Kläderna är prisvärda, snygga, sitter bra och håller länge. Men. Rapporten i fredags ledde till att aktien rasade med 30 miljarder. En dryg tiondel av företagets värde har försvunnit i år.

Under samma år har bitcoin ökat i värde med över 2000 procent. De senaste 12 månaderna har otaliga “experter” varnat sparare för att investera i bitcoin eftersom “snart kommer allt att krascha”. Bitcoin är inte en valuta säger experterna, det är bara spekulation.

Bakom bitcoin finns den så kallade blockchain-tekniken. Ett block kan jämföras med ett dataprotokoll, och när jag skriver detta finns det 16 746 775 olika block i världen. I dessa sparas allt som händer. Till skillnad från H&M finns det ingen dold försäljningsinformation. Det finns inga historiska ägare som med stöd av feodala A-aktier kan prata upp eller ner kursen. När det kommer till bitcoin är min röst lika mycket värd som alla andras röster.

Bitcoin har ingen Donald Trump, som för att ha råd att starta ett nytt krig måste trycka ut lite fler sedlar. Bitcoin är inte beroende av tillgången på olja eller guld. Den kinesiska diktatorn kan förbjuda sin befolkning att handla med bitcoin, men då tror jag att många kommer att välja att flytta.

Sammantaget leder allt detta till att fler upptäcker bitcoin och de idag totalt 1360 andra kryptovalutorna. Enligt coinmarketcap har de idag ett värde av 5 083 311 425 585 kronor. Alltså tio gånger vårt svenska BNP. Och ungefär hälften av USA:s. Men mindre än en procent av världens samlade tillgångar.

Om du funderar på att placera en del av dina sparade pengar är nu den stora frågan: vem litar du mest på?

Donald Trump eller ett digitalt dataprotokoll vars historia är 100 procent transparent? Familjen Perssons klädbutiker eller ett digitalt dataprotokoll vars försäljning du kan följa i realtid 24/7? Vladimir Putin eller ett digitalt dataprotokoll vars produktionskurva fram till 2040 redan är känd.

Jag vet vad jag tror på. 

Du kanske tycker att allt detta är vansinne? Men då ska du jämföra denna galenskap med att ge dina pengar till familjen Persson. Ett grosshandlargäng från Västerås som blivit ofantligt rika på att tillverka kläder billigt i Bangladesh och sedan sälja dem dyrt i fysiska butiker i Borås. Är detta framtiden? Eller är det smartare att hälla in en liten del av dina tillgångar i ett P2P-system vars trovärdighet garanteras av miljontals användare över hela världen?

I dag har det system som jag tror på mindre än en procent av världens samlade tillgångar. Om tolv månader borde den siffran vara några procent.

Jag tror det är mer sannolikt än att att familjen Persson får ordning på sin klädbutik på nätet.

Läs mer