Niklas Adalberth utsedd till årets teknik- och innovationssvensk

Breakit - Niklas Adalberth utsedd till årets teknik- och innovationssvensk

Niklas Adalberth. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Klarna och Norrskengrundaren prisas för sin satsning på socialt entreprenörskap.

Nyhetsmagasinet Fokus har för tolfte året i rad utsetts Årets svensk. Nytt för i år är att pristagare även utses i underkategorier som sträcker sig från kultur till medicin och teknik.

Den som utsetts till årets teknik- och innovationssvensk är Klarna-grundaren Niklas Adalberth som idag ägnar sig helhjärtat åt sin stiftelse för socialt entreprenörskap, Norrsken Foundation. 

Juryns motivering:

"Stefan Persson och Marcus Wallenberg sågade affärsidén bakom betalbolaget Klarna offentligt. Några år senare var grundarna miljardärer. En av grundarna har sedan dess ägnat sig åt stiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i teknikentreprenörer som vill lösa stora samhällsproblem. Målet är att bli en mötesplats för hundratals sociala entreprenörer och att påverka en miljard människor positivt, snarare än att tjäna en miljard dollar”.

I Fokus vinnarintervju berättar Niklas Adalberth att han drömmer om att skapa Norrsken-liknande miljöer i 25 städer i världen inom 10 år.

“Jag är född i Sverige, jag har en kärleksfull familj och hade tur att komma i kontakt med datorer tidigt. Allt bra som du kan tänka dig har hänt mig. Om inte jag kan ge tillbaka och göra nytta av de pengar och kunskap jag har, då vore det otacksamt”.

Prisutdelningen äger rum under torsdagskvällen på Cirkus i Stockholm.

Samtliga vinnare 2017

Årets svensk: Anders Arborelius, biskop och kardinal.

Årets teknik- och innovationssvensk: Niklas Adalberth, grundare av Norrsken Foundation.

Årets medicinsvensk: Eva Uustal, överläkare.

Årets ekonomisvenskar: Gruppen bakom bloggen Ekonomistas.

Årets kultursvensk: Tilde Björfors, professor, direktör och regissör.

Läs fler artiklar
LÄS MER