Sök

Annonssamarbete med Microsoft

Svensk startup utvecklar framtidens bilar

Ricky Helgesson är vd och grundare på Univrses.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Svenska startup-företaget Univrses har tagit fram en teknik som suddar ut gränsen mellan VR och verklighet. Nu ska den användas för att bygga framtidens självkörande bilar. Molnlagringen på Azure spås bli central för Univrses framtid.

Att gå en boxningsmatch i VR-miljö är jättekul – tills att du snubblar över ett soffbord. Ett av VR-teknikens problem har varit att användare blir helt avskärmade från den fysiska verkligheten och inte har någon uppfattning om fysiska objekt.

Det var här svenska Univrses, grundat i Linköping 2015, såg en potentiell jättemarknad. Genom att utnyttja mobilkameran och inbyggda sensorer började de experimentera med datorseende maskininlärning vilket resulterade i att de idag erbjuder en lösning som kan få in verkliga objekt i en virtuell värld.

Deras teknik är dock inte begränsad till mobil VR. I somras stod det klart att Volvo Cars och Autolivs samägda bolag Zenuity tar in Univrses för att hjälpa självkörande bilar att positionera sig eller upptäcka föremål på vägen.

"I och med samarbetet kan vi konstatera att vi haft rätt i vår tanke. Datorseende maskininlärning är ett väldigt centralt område", säger Ricky Helgesson, vd och grundare på Univrses, som nu räknar med att bolaget kommer växa rejält de närmaste åren.

"Det här kan hjälpa människor att bli supermänniskor"

I dagsläget använder Univrses molntjänster från Microsofts Azure för beräkningskraft i olika former. Datorseende maskinlärning kräver nämligen extremt stora mängder bilder och video för att bli mer exakt i sin analys.

"Vi tycker om det faktum att vi snabbt kan sätta upp fler maskiner när vi ska testa saker och att vi kan välja om vi ska sätta upp servrar med extra GPU eller CPU beroende på vad vi håller på med. Uppskalningen är briljant."

Läs mer: Fördelarna med Azure för nystartade och snabbväxande företag

Initialt har man fokuserat mycket på att optimera kraften i hårdvaran, ofta mobiltelefonen, för att få ner svarstiderna. Men Ricky Helgesson ser redan hur vi snart kommer kasta telefonerna för smarta glasögon.

"De har kameror som hela tiden tittar på världen omkring dig och det ger en möjlighet att hjälpa användaren med kontextuell information. Det kan hjälpa människor att bli supermänniskor."

Ricky Helgesson tar som exempel en person inom industrin som ska montera utrustning och automatiskt får upp instruktioner i glasögonen.

Inte aktuellt med egen serverpark

Den allmänna hajpen kring Internet of Things må ha lagt sig men Ricky Helgesson spår att användandet inom automationsindustrin kommer att öka kraftigt. Det är en utveckling som teknikjättarna redan står rustade för. I våras lanserade Microsoft tjänsten IoT Central för Azure för att underlätta för företag som vill komma igång med Internet of Things snabbt. Skiftet innebär att allt mer av processorkraften flyttar till molnet.

"Redan idag så ser vi begränsningar, till exempel att man saknar datorkraft lokalt. Tittar man på IoT så har du prylar som varken har kraft eller batteri men som ändå vill vara intelligenta."

Utvecklingen ställer förstås höga krav på en agnostisk systemstruktur som tillåter att data kan röra sig fritt mellan enheter eller i molnet.

Att bygga en egen serverpark var aldrig aktuellt för Univrses. När de fick möjlighet att använda molntjänsten Azure inom ramen för Microsofts startup-program tog de chansen, trots att Ricky Helgesson tidigare bara jobbat med liknande tjänster från Amazon och Google.

"Vi uppskattar hur smidigt och enkelt allt är att jobba med. Vi har aldrig upplevt att något krånglar, det bara funkar. Vi har månatliga avstämningar med Microsoft och vi ser att de engagerar sig för att vi ska dra nytta av Azure på bästa möjliga sätt."

Ricky Helgesson berättar att bolaget idag har 17 anställda, varav de flest är doktorer och ingenjörer. Till sommaren beräknas de ha växt till 30.

Läs mer: IoT, AI eller machine learning? Så kan ni dra nytta av Azure som molntjänstplattform

Detta är en sponsrad artikel från Microsoft, ett multinationellt företag som är världens största aktör inom programvaruutveckling och tjänster. Azure är en omfattande uppsättning molntjänster som utvecklare och IT-experter använder för att skapa, distribuera och hantera program via vårt globala nätverk med datacenter. Kom igång med Azure här. 

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se. 

Läs mer