Därför är hans Fishbrain värt 167 miljoner - trots obefintliga intäkter

Fishbrain
Därför är hans Fishbrain värt 167 miljoner - trots obefintliga intäkter

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nya dokument avslöjar hur mycket de nya investerarna betalt för att bli ägare i den snabbväxande fiskeappen.

I torsdags var vi först med att berätta att Fishbrain fått in 68 miljoner kronor i riskkapital från en rad namnkunniga investerare. Då ville ingen från bolaget avslöja till vilken värdering som finansieringsrundan gjordes – men nu har vi kommit över dokument som ger svart på vitt gällande den saken.

I de offentliga handlingarna som kommit in till Bolagsverket framgår det att Fishbrain värderas till 167 miljoner kronor i denna så kallade serie-A-runda. Det kan tyckas som en väl hög prislapp med tanke på att Fishbrain förra året bara omsatte 100 000 kronor - men det finns en förklaring.

Fishbrain växer just nu kraftigt i antalet användare. För en månad sedan passerade man 1 miljon registrerade användare och har sedan dess ökat med ytterligare 100 000 nedladdade appar. 

Till investerarna har Fishbrains vd Johan Attby jämfört bolaget med den framgångsrika cykelappen Strava som får ungefär 100 000 nya registrerade användare varje vecka. Strax innan jul fick Strava in motsvarande 160 miljoner kronor bland annat från ett av världens mest framgångsrika riskkapitalbolag, Sequoia (även delägare i svenska Klarna, Mapillary och Truecaller).

Strava har redan rejäla intäkter och Fishbrain måste fortfarande bevisa att de kan kapitalisera på sin snabbt växande användarbas. Investerarna har i jämförelse med Strava betalat knappt hälften så mycket per registrerad Fishbrain-användare, enligt våra källor.

Johan Attby själv vill inte ge några specifika kommentarer kring värderingen men säger att intresset varit stort för att investera i den här finansieringsrundan.

”Generellt är det en bra marknad nu och det finns en hel del pengar tillgängliga. Men det är aldrig lätt att ta in pengar, investerarna ställer hårda krav på att du kan visa upp bra användarsiffror”, säger Johan Attby.

Rundan leddes av Northzone, som tidigare investerat i företaget, och tog in nya investerare som amerikanska Novel TMT Ventures och japanska Recruit Strategic Partners. Deltog gjorde också de tidigare ägarna Industrifonden, GP Bullhound, Active Venture och Robert Ahldin (via Edastra). Almi invest är också en av ägarna i Fishbrain.

Pengarna ska bland annat användas till att mer än dubbla personalstyrkan och lansera Fishbrain-appen på den japanska marknaden.

Läs mer

Readlys vd går in i Fishbrain – samtidigt som magasinplattformen har det tufft på börsen

De här svenska entreprenörerna drog in mest riskkapital 2015

Off the record avslöjar: Hemliga listan på techbolagen som pitchade hos investmentbanken

Läs fler artiklar
LÄS MER