Nya startup-fonden misslyckades – nu satsar Daniel Laurén på crowdfunding

PepinsInvesdorCrowdfunding

Daniel Laurén blir Sverigechef på crowdfundingbolaget Invesdor. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Stockholm VC skulle skapa en startup-fond med hundratals miljoner.
Det gick sådär.

Daniel Laurén presenterade så sent som i september sin nya fond ”Stockholm VC”. Tillsammans med sin partner Jannik Ackermand skulle Daniel Laurén via fonden investera i ett 30-tal startups.

Men bara fyra månader senare står det klart att planerna delvis går i stöpet.

”Efter att ha försökt att få in kapital från institutionella investerare kan vi bara konstatera att det inte gick så bra. På den institutionella sidan var det ett misslyckande”, säger Daniel Laurén.

Hans bedömning är att det krävdes ”ett par hundra miljoner” för att förverkliga idén.

Orsakerna till att det inte gick var enligt Daniel Laurén delvis att fonden var tänkt att vara baserad i Sverige, men också att de två grundarna har begränsad erfarenhet som investerare samt att fonden var för liten för många institutionella investerare.

”Tittar man på de som får in kapital till fonder så har de ofta lång erfarenhet. Det krävs omfattande och lång erfarenhet av alternativa investeringar för att attrahera kapital något som vi inte uppfyllde helt tyvärr”, säger Daniel Laurén och fortsätter:

"Sen är off-shore den överlägset mest populära formen fortfarande trots 'paradise papers'".

Ett sådant upplägg ville Stockholm VC inte sätta upp.

”Att sätta upp en off shore-struktur för en liten fond som skulle heta Stockholm VC kändes inte aktuellt, men var möjligen ett misstag”, säger Daniel Laurén.

Han uppger att en hel del institutionella investerare, exempelvis amerikanska, kräver ett upplägg där fonden är registrerad i ett skatteparadis.

Stockholm VC går dock inte i graven. Istället ska den leva vidare som en mindre fond för ängelinvesterare. Arbetet ska ledas av ordföranden Erik Tobieson, affärsängel och styreseproffs i bolag som Funrock samt Pickit.

Daniel Laurén själv går vidare till den bubblande crowdfunding-ekonomin. Breakit har nyligen rapporterat om Fundedbyme som, trots en omsättning på blott 4,2 miljoner kronor i år, värderades till 250 miljoner kronor i sin senaste nyemission.

Även konkurrenten Pepins tog nyligen in en rejäl summa pengar från allmänheten.

Daniel Laurén blir nu Sverige-chef på en tredje spelare: Finska Invesdor, som inleder en offensiv på den svenska marknaden.

”Potentialen för crowdfunding är jättestor, och det finns ett glapp för bolag som söker kapital efter såddrundan, men innan sin serie A-runda”, säger han.

Uppdraget är tydligt. Målet är att expandera Invesdors närvaro i Sverige, och därmed ta om fighten med bolag som Pepins och Fundedbyme.

Daniel Laurén pekar dock på skillnader mellan Invesdor och Fundedbyme. Dels har Invesdor tillstånd från den finska motsvarigheten till Finansinspektionen, och dels har bolaget genomfört ett flertal börsnoteringar åt sina kunder. 

”Sverige är en större marknad än vad Finland är, så förhoppningsvis kan vi bli större här än i Finland”.

Pepins räknar med en omsättning på 27 miljoner kronor i år. Motsvarande siffra för Invesdor är omkring 10 miljoner kronor. Bolagets prognos är att förlusten landar på drygt 4 miljoner kronor, något som ska vändas till ett positivt resultat på EBITDA-nivå under 2018.

Sammanlagt har omkring 400 miljoner kronor investerats via plattformen sedan starten 2012. Invesdor har sedan tidigare kontor i Helsingfors och London.

Läs mer