Sök

Emilie Andersson på Lysa: "Jag har blivit en riktig sparnörd"

Lysa17 frågorSparande

Emilie Andersson, medgrundare av robotrådgivaren Lysa. Foto: Alexander Donka

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hon trotsade rådet om att stanna på sin förra arbetsplats och valde istället att grunda den automatiska investeringstjänsten Lysa. I dag har Emilie Andersson lagt ned försöken att lösa allt på en gång – och lärt sig varför man ska lansera även om man inte känner sig redo.

1. Var jobbar du och med vad?

"Jag är grundare och operativt ansvarig på Lysa. Med smart teknik gör vi det enkelt att investera som en nobelprisvinnare på några minuter". 

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord

"Engagerad, orädd, lyhörd, exekutiv och oftast glad".  

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

"Att inte lyssna så mycket på vad andra säger. Som advokat finns det oftast mer eller mindre rätt eller fel men när man driver ett företag är situationen helt annorlunda. Ingen vet, man får testa sig fram".

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

"Olika typer kan säkert fungera i olika miljöer men jag tror inte att micro-management skapar en skön företagskultur. På Lysa vill vi att alla känner ägarskap och delaktighet i företaget".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att visste innan du drog igång Lysa? 

"Att man ska lansera innan tjänsten känns klar! Känner man sig helt färdig för att lansera har man arbetat alldeles för länge på sin MVP (Minimal Viable Product, eller den enklaste gångbara produkten, reds anm). Tur att vår teknikchef hade koll på det".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

"Att jag borde stanna på min förra arbetsplats istället för att dra igång en startup och gå utan lön. Lysa är det roligaste och mest givande jag har gjort". 

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

"Vi bestämde oss tidigt för att om vi ska utmana finansbranschen på riktigt behöver vi bygga ett helt integrerat system istället för att använda existerande tredjepartsleverantörer". 

8. … och en mindre lyckad?

"Fail fast! Mindre lyckade grejer gör vi hela tiden". 

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

"Tre år är en lång tid, jag tror att jag hade lagt ned eller bytt landschef/strategi för länge sedan". 

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

"De svåraste besluten har att göra med rekryteringar. Vi vill bygga en stark kultur och när man är ett litet bolag är det särskilt viktigt att anställa rätt medarbetare".

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

"När många viktiga saker händer samtidigt kan jag bli splittrad och försöka lösa allt på en gång. Det fungerar lite halvdant och man gör bäst i att ta ett steg tillbaka och prioritera så att man kan fokusera på det som är absolut viktigast".

12. Scenario: 2018 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

"Wow, det vore fantastiskt – och osannolikt. Behöver lite konst på väggarna och en taxvalp! Sedan investeras givetvis resten av pengarna hos Lysa, jag har blivit en riktig sparnörd på slutet". 

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

"Det här påminner mig om att vi har en oöppnad champagneflaska på kylning. Jag är en stark förespråkare av att fira spontant och enkelt, det borde vi göra oftare – vi har flera ofirade rekord som väntar!" 

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

"Det finns mycket man kan oroa sig för när det gäller vår resa framåt, både stort och smått, men man får försöka konkretisera orosmolnen och fundera ut vad man kan göra för att hantera dem". 

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

"Lysa är en grymt bra och uppskattad tjänst som vi vidareutvecklar, utmaningarna är många men allt kokar ner till att rekrytera rätt folk och bygga ett starkt varumärke". 

16. Vad gör du om tio år?

"Om tio år är Lysa ett framgångsrikt företag och jag hoppas att jag fortfarande är med på den resan!" 

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och varför?

"Jag skulle gärna vilja veta vad vår kontorshund Tonton, tillika rysk slädhund, tycker om att sitta i en källarlokal och bygga Sveriges bästa spartjänst hela dagarna. Hoppas han gillar oss lika mycket som vi gillar honom".

Läs mer