Sök

Investeringar i svenska tech-bolag slår alla rekord - plus 275 procent

riskkapital

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits kartläggning visar att investerarna i år redan pumpat in över 6 miljarder kronor.

I onsdags fick fiskeappen Fishbrain in 68 miljoner kronor i nytt riskkapital. Det är det senaste exemplet på att intresset för svenska techbolag fortsatt är på topp i investerarkollektivet.

Det första halvåret uppgick investeringarna i detta segment till hela 6.088 miljoner kronor, visar en sammanställning som Breakit gjort. Under samma period förra året investerades 2.216 miljoner kronor. Procentuellt innebär det en ökning med 275 procent - och då var ändå fjolåret ett mycket starkt år. Riskkapitalbolaget Creandums statistik visar att investeringarna första halvåret 2014 mer än fördubblades jämfört med samma period 2013.

Musiktjänsten Spotify, som nyligen fick in drygt 4,5 miljarder kronor i riskkapital, är visserligen huvudorsaken till den kraftiga ökningen. Men även när Spotifys senaste finansieringsrunda räknas bort så är siffrorna extremt starka. I fjol fick betaltjänstbolaget Klarna in 810 miljoner kronor i nytt kapital och om de pengarna exkluderas från halvårssiffrorna 2014 så låg investeringarna då på 1.409 miljoner kronor. Det ska jämföras med halvåret 2015 då 1.617 miljoner kronor investerades i den svenska tech-sektorn när investeringen i Spotify dragits bort.

Bakom det stora intresset från investerarhåll ligger flera faktorer:

# Andra techsuccéer. Viktigast är den långa raden av framgångsrika bolag som de facto skapats i Sverige de senaste åren. Inte mindre än sju så kallade unicorns, alltså bolag värda mer än 1 miljard dollar, har byggts upp av svenska grundare - Avito, Klarna, Skype, Soundcloud, Spotify, Mojang och King.

# Elitstudenterna blir entreprenörer. När de bästa talangerna tidigare började jobba för existerande storbolag eller banker väljer många av stjärnorna på elitskolor som Handels och KTH att nu istället bli entreprenörer. Det gör att investerarna har en mycket större och mer attraktiv bas av företag att välja bland vilket ökar deras aptit.

# Få alternativ. I den extrema lågräntemiljö som skapats både i Sverige och övriga Västvärlden de senaste åren har investerarna fått allt svårare att hitta placeringsobjekt. Här har techbolag med sin potentiella höga avkastning blivit heta.

# Ett fungerande ekosystem. I Sverige har det de senaste åren skapas ett ekosystem för entreprenörer som snart är i samma klass som i it-meckat Silicon Valley. Exempel spår Skype-grundare Niklas Zennström att Stockholm inom några år kommer gå om Silicon Valley i kampen om att skapa flest miljardbolag.

Sammantaget har dessa komponenter skapat en extremt gynnsam miljö för svenska techbolag i jakt på riskkapital. Men frågan är hur länge intresset håller i sig. Det finns oroande signaler på att priserna trissas upp för mycket. När investmentbolaget Kinnevik på onsdagen kom med sin rapport pekade koncernchefen Lorenzo Grabau på att Finansieringsrundorna blev allt större och förekommer i allt högre utsträckning i senare skeden av bolagens utvecklingsfaser. Tunga investerare som Breakit talat med direkt uttrycker också en oro kring värderingarna.

”Priserna har absolut gått upp och samtidigt går allt fler bolag på börsen. Ju högre priserna sätts desto större blir risken för bakslag”, konstaterar en av investerarna.

LÄS MER: HÄR ÄR DE 10 BOLAGEN SOM FÅTT IN MEST KAPITAL 

Läs mer