Sök

Amerikanska myndigheter varnar för bitcoin

Bitcoin

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Oroas över följderna.

Två av de ledande finansiella reglerarna i USA varnade på måndagen för riskerna i samband med volatila digitala tillgångar som bitcoin. De är inte minst oroade för att högt belånad mindre investerare ska kliva in på marknaderna.

Det rapporterar Financial Times.

Bitcoin-terminer introducerades på söndagen på CBOE och januari-kontraktet har efter en inledande uppgång från 15.000 till 18.850 dollar som högst planat ut runt 17.600 dollar på tisdagen. En snabb uppgång gjorde att tillfälliga handelsstopp utlöstes.

Priset på kontantmarknaden på skilda handelsplatser har under en tid varierat kraftigt.

Jay Clayton, chef för Securities and Exchange Commission, SEC, signalerade att de håller ett noga vakande öga på denna handel, liksom på den crowdfunding som sker via ICO:s, initial coin offerings.

"Precis som SEC har ett kraftigt fokus på hur transaktionerna i USA-dollar, euro och japanska yen påverkar våra tillgångsmarknader, så har vi samma intresse och ansvar vad gäller kryptovalutorna", sade han.

J. Christopher Giancarlo, chef för Commodity Futures Trading Commission, CFTC, varnade för att de inte kan skydda investerare på manga handelsplatser för kryptovalutor.

Han sade att investerare bör vara medvetna om den " potentiellt höga nivån på volatilitet och risk".

"Den relativt gryende underliggande kontantmarknaden och handelsplatser för bitcoin förblir till stora delar oreglerade marknader där CFTC har begränsad regelmässigt bemyndigande", sade han.

Läs mer