Sök

Klarna-grundaren satsar en halv miljard på sitt Norrsken-projekt

Norrsken Foundation

Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Norrsken planerar 25 nya kontorshotell för sociala entrepreprenörer runt om i världen.

Niklas Adalberth har blivit miljardär på Klarna, som han var med och grundade 2006. 2015 lämnade han fintechbolaget för att ägna sig åt välgörenhet. Sedan dess har han steg för steg rullat ut Norrskenstiftelsen och det tillhörande kontorshotellet Norrsken House som kommit att bli en central hubb i Stockholm för korsningen mellan tech och socialt entreprenörskap. Målet med stiftelsen är att ge entreprenörer med ambitionen att lösa samhällsproblem bättre förutsättningar för att lyckas.

Nu rapporterar Dagens nyheter att Adalberth gjort en rejäl finansiell satsning för att stärka Norrsken-initiativet.

En halv miljard kronor har techprofilen donerat till den egna stiftelsen, enligt tidningen.

“Det känns såklart fullkomligt fantastiskt att Niklas tycker att vi har kommit en bra bit på vägen och väljer att satsa ytterligare på Norrsken”, säger Erik Engellau-Nilsson, när Breakit når honom.

Han är vd på Norrsken och överser tre olika affärsben. Det egna kontorshotellet, en investeringsfond, och stiftelsens egna startupinitiativ Klarity och 29K.

De nya pengarna från Adalberth fördelas mellan de tre benen och med en budget på totalt 50 miljoner per år har bolaget i teorin säkrat driften för 10 år framåt.

Samtidigt förbereder organisationen nu för en aggressiv expansion, ledd av välgörenhetsveteranen Anna Ryott.

Bolaget tittar nu på sex olika städer, där man vill etablera nya kontorshotell för att hjälpa sociala entreprenörer och startups. Städerna är Berlin, London, Nairobi, Accra, Kigali och Kapstaden.

“Vi har sett att Norrsken på kort tid haft ganska stor effekt och kunnat stödja entreprenörer som skalat och hittat bra lösningar här i Sverige. Förmodligen kan vi göra ännu större skillnad i länder som inte har kommit riktigt lika långt”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Hur mäter ni era framgångar i Sverige?

“Vårt mål är att ge entreprenörer så goda förutsättningar som möjligt att lyckas. Vi tittar dels på vad för impact bolagen har, hur ser bolagen som sitter i huset ut och hur snabbt kan de växa, men också på bolagen som söker sig till oss”, säger Erik Engellau-Nilsson.

På sikt är målsättningen att kunna upprätta 25 platser, i stil med Norrsken House, runt om i världen.

Trots att en halv miljard är mycket pengar kommer man inte särskilt långt på det om man ska skala globalt. Samtidigt som man planerar en kraftig expansion är stiftelsens mål att hålla samma budget hela vägen.

“Vi kommer inte att expandera om vi inte kan få kostnaden på husen till plus–minus noll. Om vi skulle göra det annars skulle inte pengarna räcka länge. Därför är det viktigt för oss att hitta bra partnerskap”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Det innebär egentligen att ni kommer stanna i Sverige om ni inte hittar några partners då?

“Friskt vågat, hälften vunnet som man brukar säga. Vi kommer satsa och hoppas att vi hittar partnerskap så småningom. Vi kommer ta risk i vår expansion”, säger han.

Erik Engellau-Nilsson menar att det ibland kan ta väldigt lång tid att hitta rätt lokaler och rätt partners. För att kunna hålla tempot i expansionstakten får man därför ta möjligheterna när de bjuds.

“Vi kommer inte gå in i något om vi inte tror att vi kan få ned kostnaderna till plus–minus noll på sikt”, säger han.

Hur långt har ni kommit i partnerarbetet?

“Vi har pågående samtal i alla städer vi tittar aktivt på och vi tittar på väldigt konkreta byggnader nu”, säger Erik Engellau-Nilsson.

På Breakits event i Almedalen i somras avslöjade Niklas Adalberth sin plan för att kunna dö utan pengar på kontot. Missa inte heller vår gripande helgintervju med Anna Ryott, som drabbades av bröstcancer samtidigt som hon skulle tillträda sin tjänst på Norrsken.

Läs mer