De ska locka kvinnor till techbranschen – med bubbel och programmering

Breakit - De ska locka kvinnor till techbranschen – med bubbel och programmering

Intiativtagarna Lovisa Kvist och My Karlsson. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Eventet Code plus cava har fått in över 100 intresseanmälningar.

Mansdominansen är att ständigt aktuellt tema i techbranschen, inte minst under hösten då #MeToo-rörelsen drog igång. För Breakit berättade 24 techkvinnor då om allt från grova sexuella trakasserier till löneskillnader och fördomar om bristande teknisk kompetens.

Sedan tidigare finns flera initiativ för att få in fler kvinnor i techbranschen, bland annat Women in tech Stockholm och Tjejer kodar.

Nu drar den göteborgsbaserade reklambyrån Sould igång ett eget initiativ på temat.

Under eventet Code plus cava erbjuder bolaget grundlektioner i programmering med HTML och CSS för kvinnor och icke-binära personer – det vill säga personer som inte identifierar sig som enskilt man eller kvinna. Samtidigt bjuder man – som namnet antyder – på bubbel till deltagarna.

“Vi är absolut inte först med idéen eller syftet, men vi ville ocksaÌŠ bidra genom att dela med oss av vaÌŠr kunskap till fler. Enkla kodkunskaper kan öppna maÌŠnga dörrar i arbetslivet och den möjligheten vill vi självklart bidra till. Att dessutom skapa ett forum där kvinnor och icke-binära fraÌŠn olika bakgrunder och branscher kan mötas kring ett nytt sammanhang känns fantastisk”, säger My Karlsson, initiativtagare till eventet.

Hon kom på idén efter att hon själv varit med på en av Tjejer kodars utbildningsresor till Barcelona.

Code plus cava arrangeras för första gången på måndagen och över 100 anmälningar har kommit. De trettio platserna bokades upp på bara tio minuter.

Efter det stora intresset har My Karlsson redan planerat ett nytt tillfälle nästa år.

Läs fler artiklar
LÄS MER