Nu satsar Spotify på exklusivt material – inleder nytt samarbete

Spotify Beatport
Nu satsar Spotify på exklusivt material – inleder nytt samarbete

Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Det svenska musikspelaren har skrivit på ett distributionsavtal med konkurrenten Beatport.

Tidal har exklusiva släpp från artister som Jay Z och Beyoncé och Apple har Taylor Swift. Nu verkar även svenska Spotify vara sugna på att differentiera sig från sina konkurrenter med hjälp av exklusiva släpp.

Spotify meddelande under gårdagen att bolaget har skrivit på ett distributionsavtal med den konkurrerande musikströmningsplattformen Beatport. Avtalet innebär att Spotify framöver kommer kunna erbjuda en del av Beatports exklusiva musik- och videomaterial. Exakt vad det innebär återstår att se, men gissningsvis är Spotify ute efter Beatports spellistor gjorda av kända dj:s samt videoströmmar från live-sända dansmusik-event.

Beatbort, med förhållandevis få användare (5 miloner), har positionerat sig på marknaden som experter inom genren elektronisk dansmusik. Att Spotify fortsätter satsa på ”handgjorda” spellistor från dem, snarare än spellistor som enbart baseras på algoritmer, är ett tydligt steg i den riktning som exempelvis Apple Music anammar: Musiktips från branschexperter.

”Vi har en unik insikt i vad som trendar”, har Beatports vd Greg Consiglio tidigare sagt till Billboard.

Beatport räknas idag som en av branschens äldsta digitala musikplattformar. Bolaget grundades redan 2004, då som en nedladdningssajt riktad till DJ:s, men har med åren transformerats till en mer renodlad musikströmningsplattform. Inriktningen är fortsatt så kallad elektronisk dansmusik, men nischen har breddats med åren.

Sedan 2013 ägs musiktjänsten av festivalarrangören SFX.

Förra veckan kunde vi även rapportera om att Spotify lanserat en ny typ av algoritm-baserad spellista , som bland annat anpassar sig efter användarnas tidigare lyssningar. Den drar exempelvis slutsatser utifrån vad liknande konsumenter lägger i sina spellistor i koppling till användarens favoritlåtar.

Läs fler artiklar
LÄS MER